IN ACEST ARTICOL:
Distins in 2004 cu Premiul Medicis pentru literatura straina, volumul autobiografic Povestea unei vieti descrie experientele traite de Aharon Appelfeld de-a lungul a aproape opt decenii - anii dinainte de razboi, deportarea, evadarea din lagar, lupta pentru supravietuire in padurile Transnistriei, viata din tabara de refugiati din Italia, emigrarea in Palestina, anii de armata si cei de studii, descoperirea vocatiei de scriitor

Distins in 2004 cu Premiul Medicis pentru literatura straina, volumul autobiografic Povestea unei vieti descrie experientele traite de Aharon Appelfeld de-a lungul a aproape opt decenii - anii dinainte de razboi, deportarea, evadarea din lagar, lupta pentru supravietuire in padurile Transnistriei, viata din tabara de refugiati din Italia, emigrarea in Palestina, anii de armata si cei de studii, descoperirea vocatiei de scriitor -, urmand cursul intortocheat al memoriei, redat admirabil prin stilul eliptic, lacunar, presarat cu nenumarate salturi temporale, ce confera autenticitate si onestitate prozei lui.

Cartea de fata este de fapt povestea genezei scriitorului, a eforturilor sale de a-si cladi o viata noua pe ramasitele trecutului, de a reinnoda legaturile cu mostenirea iudaica si de a-si descoperi propria voce in oceanul polifonic al literaturii, scriind intr-o limba adoptiva.

"Cartea lui Aharon Appelfeld nu este o naratiune cronologica a unor evenimente traite, ci o discutie deschisa si sfisietoare despre ce si cum anume ne amintim, despre ce inseamna sa fii evreu si cum sa scrii despre asta fara a aluneca in sentimentalism sau retorica goala. Este povestea unei experiente cu neputinta de povestit." (Booklist)

Aharon Appelfeld s‑a nascut la Cernauti, in 1932. Mama lui a fost ucisa in timpul manifestarilor antisemite care au precedat izbucnirea celui de‑al Doilea Razboi Mondial, iar el insusi a fost deportat intr‑un lagar de munca din Transnistria, din care a reusit sa evadeze la virsta de opt ani. Urmatorii trei ani a supravietuit traind in paduri, pina cind, in 1944, s‑a alaturat Armatei Rosii. La scurt timp a reusit sa fuga in Italia, iar in 1946 a ajuns in Palestina.

A studiat la Universitatea Ebraica din Ierusalim si a predat literatura ebraica la Uni­versitatea Ben‑Gurion din Bar Seva. La sfirsitul anilor ’50 a inceput sa publice in ebraica, devenind unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati prozatori israelieni. Desi a refuzat in repetate rinduri sa fie definit ca un scriitor al Shoah‑ului, timp de patruzeci de ani a explorat in operele sale de fictiune tema Holocaustului, precum si ceea ce criticii au numit „mos­tenirea iudaismului est‑european”. Este membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte.

Un roman de Aharon Appelfeld

Traducere din limba ebraica si note de Any Shilon

Carte aparuta la editura Polirom


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri