„Nu trebuie sa fii supererou ca sa fii curajos. Daca ne uitam bine in jur, vedem peste tot dovezi de curaj, iar de cele mai multe ori, curajosii sunt oameni obsinuiti. Uneori, curajul inseamna sa mergi inainte atunci cand nimeni nu te incurajeaza, sa incerci ceva nou, sa ajuti un prieten cand are cea mai mare nevoie de tine. Asta cred ca vor inva a copiii din cele 10 povestiri din Cartea Curajului, inspirate din povestile reale ale unor oameni obisnui i”, a declarat scriitoarea Adina Rosetti, autoarea Cartii Curajului prezenta la evenimentul de lansare.
Initiativa lansarii cartii vine si in contextul in care aproape jumatate (42%) dintre elevii romani de 15 ani sunt analfabeti functional, potrivit unui studiu recent al Centrului de Evaluare si Analize Educationale, ceea ce inseamna ca tinerii stiu sa citeasca, insa nu asimileaza mesajul si nu inteleg ceea ce citesc. Un numar insuficient de librarii si accesul dificil la carti se numara printre cauzele acestui fenomen. in zeci de orase si sute de sate din intreaga tara nu exista nicio librarie, iar in total, in toata tara exista sub 300 de librarii.
„in foarte multe orase din tara nu mai exista librarii, in vreme ce in mediul rural ele lipsesc cu desavarsire. Sunt statistici sumbre, care pot fi imbunatatite cu initiative de acest gen care aduc cartea mai aproape de copii si de parinti. Facem parte cu bucurie din acest proiect care ne face sa privim actele de curaj dintr-o alta perspectiva, mai aproape de realitate, si care poate aduce inspiratie pentru fiecare dintre noi”, a declarat Iren Arsene, General Manager Curtea Veche Publishing.
Pasiunea pentru lectura a copiilor, precum si valorile individuale se cultiva de la varste fragede de catre parinti. Timpul de lectura petrecut de copii si parinti este una dintre cele mai bune metode de relationare si de intarire a legaturii parinte-copil, sustin si psihologii.
„Alaturi de carti, parintii si copiii se joaca, experimenteaza, se deschid, se dezvolta. Prin carte, parintii le pot sadi copiilor o serie de valori, asa cum este si curajul. Primele exprimari de curaj au loc la varsta prescolara, de aceea copiii au nevoie de exemple de curaj inca de timpuriu. Fiind scrise si ilustrate pe intelesul celor mici, povestile din Cartea curajului ajung mai repede la sufletul copiilor, inspirandu-i in spiritul faptelor bune si oferindu-le o perspectiva mai realista asupra curajului decat povestile si basmele. Copilul admira si se identifica cu personajele povestilor, care au aceleasi probleme si emotii ca ei. Povestile au caracter terapeutic, intrucat poarta cu ele indemnurile, invatamintele, povetele pe care parintii doresc sa le insufle copiilor. Curajul este o trasatura de caracter pe care copilul o deprinde si o adopta dupa modelul personajelor din poveste, mai ales ca situatiile de viata descrise in carte sunt cele cu care copiii se confrunta sau la care au fost martori la un moment dat”, a declarat Keren Rosner, psiholog, la evenimentul de lansare
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară