Miercuri, 18 noiembrie si joi, 19 noiembrie, la Sala Atelier, Teatrul National Bucuresti a adus in fata publicului, in premiera pe tara, piesa Tectonica sentimentelor de Eric-Emmanuel Schmitt, intr-o montare moderna si sensibila, semnata de Nicolae Scarlat. O poveste despre dragostea care produce maree, eroziuni, seisme.
Tectonica sentimentelor ne dezvaluie un joc al orgoliilor in care un barbat devine miza pentru care patru femei au hotarat sa lupte: speranta, dragostea pura, sansa pe care niciodata nu au avut-o, dovada ca isi pot depasi conditia. Povestea patrunde in viata intima a Parisului zilelr noastre, cel sofisticat, al bauturilor fine si al hainelor scumpe, dar si cel al strazii, al luptei dure pentru supravietuire. Celebrul dramaturg si scriitor francez imagineaza doua personaje provenind chiar din Romania, tara atator prejudecati, unde speranta e intotdeauna in alta parte.
Intr-un decor redus la esential, Tectonica sentimentelor ne arata ca intre alb si negru e loc si pentru rosu si ca a iubi nu este deloc usor.
Distributia surprinde exact lumea creata de Eric-Emmanuel Schmitt pe hartie. Ilinca Goia si Liviu Lucaci formeaza cuplul Diane - Richard, doi oameni de succes pentru care pana si dragostea reprezinta o competitie in care nu poate exista decat un singur castigator. Alaturi de ei intra in scena Tamara Cretulescu, Carmen Ionescu si Valentina Zaharia, o foarte tanara si talentata actrita, care debuteaza acum in teatrul profesionist.
Eric Emmanuel Schmitt a finalizat Tectonica sentimentelor in urma cu un an, in 2008, cand a hotarat ca o va monta el insusi, la Théatre Marigny din Paris. Piesa trateaza teme care l-au preocupat constant pe autor precum intalnirea dintre umilinta si orgoliu in dragoste sau confruntarea dintre adevar si minciuna. „Trebuie sa acceptam sa traim in complexitate. Niciodata sa nu simplificam! Niciodata sa nu amputam! Cei care pretind ca pot suprima dificultatile sau contradictiile existentei, aceia sunt impostori!" declara dramaturgul intr-un interviu. Eric-Emmanuel Schmitt, romancier si dramaturg francez, stabilit la Bruxelles, este unul dintre cei mai cititi scriitori de limba franceza din lume, fiind tradus si jucat in peste 50 de tari si detinand numeroase premii internationale.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice