În secolul XXI avem impresia că timpul trece atât de repede încât expresia „timpul zboară” a devenit un laitmotiv al lumii contemporane. Și pe bună dreptate, așa cum arată datele oficiale Daily Mail, se pare că timpul chiar trece mai repede acum decât în ultimii 50 de ani, din cauza faptului că Pământul a luat o fracțiune mai mică de 24 de ore (86.400 de secunde) pentru a finaliza o rotație. Așa se explică faptul că acum zilele trec în medie cu 0,5 secunde mai repede decât în urmă cu doar jumătate de secol. Această valoare numerică s-ar putea să nu îți spună prea multe lucruri, dar fiecare milisecundă contează, mai ales când vine vorba despre valorificarea timpului liber.
Iată 5 moduri prin care poți petrece timp de calitate atunci când găsești o portiță de scăpare din forfota de zi cu zi:
1. Cărți și filme
Cititul poate fi un mod de a-ți petrece, pe terasă, în grădină sau în locul tău preferat, o după-amiază liniștită, savurând concomitent o cană de cafea și o carte bună a cărei menire este de a te ajuta să găsești răspunsuri la întrebările tale existențiale.
Uneori trec zile și situații în urma cărora te-ai simțit rănit sau nelămurit în anumite privințe și nimeni nu ți-a oferit răspunsurile pe care tu le căutai. O carte bună poate face asta, iar în categoria cărți pentru viață, cărți de dezvoltare personală și meditație sunt incluse și binecunoscutele cărți Osho care se citesc aproape cu ochii închiși și reprezintă o modalitate constructivă de petrecere a timpului liber. Sigur, dacă nu ești din fire un cititor pasionat și te autodeclari mai degrabă cinefil, documentarele și biografiile sunt surse bune de îmbunătățire a bagajului cultural. Nu trebuie ignorate nici celelalte genuri de film atâta timp cât la final te simți recunoscător că te-ai îmbogățit spiritual și emoțional.
2. Călătorii și escapade neprogramate
Indiferent dacă ești un aventurier sau un amator, întotdeauna e bine să ieși din zona ta de confort și să spui un mare DA provocărilor, așa cum este, spre exemplu, plecarea neprogramată pentru o zi, cu o persoană dragă, departe de rutina zilnică, la voia întâmplării sau într-un loc doar de voi știut. Astfel de epatări te vor face să dai valoare mai mare timpului din viața ta și să prețuiești mai mult calitatea oamenilor și a momentelor ireversibile. Cât despre călătorii, acordă-ți cel puțin câte una în fiecare anotimp al anului, pentru a putea lega o conexiune mult mai pronunțată cu mediul înconjurător, cu ce se petrece în afara sferei tale de conviețuire și, desigur, cu zonele culturale ale lumii. Ai fi surprins să descoperi procesul uimitor de tranziție prin care trece pădurea de primăvara până iarna.
Știai, spre exemplu, că în Australia se sărbătorește Crăciunul vara? Cum ar fi o experiență locală!?
3. Gașca de prieteni
Când ai prieteni alături de care ai vrea să petreci toate momentele libere înseamnă că acei oameni fac parte din același spectru de valori ca tine, iar experiențele cu ei sunt de tipul win-win, adică se bazează pe un schimb continuu de trăiri și credințe benefice în dezvoltarea amândurora.În viață este esențial să-ți faci prieteni cu care rezonezi, întrucât câștigul va fi înzecit mai îmbucurător și mai glorios decât o prietenie bazată doar pe spirit petrecăreț, vibrant și mai puțin de conținut. Cu alte cuvinte, până și o banală plimbare cu bicicleta sau o întâlnire spontană pentru a lua cina se transformă într-un moment mult așteptat atunci când prietenii tăi sunt oamenii cu ajutorul cărora te construiești pentru a fi constant cea mai bună versiune a ta.
În fond, prin timp de calitate se înțelege raportarea subiectivă la nevoile biopsihosociale ale fiecărei persoane, nevoi care pot fi împlinite atât individual, cât și prin supravegherea și ajutorul unor specialiști (terapeuți, instructori, psihologi etc.). Pentru unii, de pildă, timpul de calitate poate fi valorificat prin practicarea pasiunilor până la obținerea rezultatelor dorite alături de indicațiile prețioase și modelul mentorului lor.
Sursa foto: Photo by Helena Lopes on Unsplash
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară