Living Rock este singurul festival de rock alternativ de la mare, ce va avea loc în weekendul 20-22 august, pe una dintre cele mai frumoase plaje din România - plaja Tuzla. Abonamentele și biletele sunt puse în vânzare pe: iabilet.ro - https://www.iabilet.ro/bilete-living-rock-2021-63843/
Nu doar că vom întâlni aici unele dintre cele mai îndrăgite trupe românești de rock alternativ și nume consacrate ale scenei underground (Vița de Vie, Alternosfera, Coms, byron, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers (și concertele lor de la 8 dimineața, ha!), Grimus, Urma sau Toulouse Lautrec), dar trupele în ascensiune și invitații surpriză ne promit showuri live energice și pline de emoție.
Așteptați-vă să rămâneți cu gură căscată, ne-au mărturisit organizatorii evenimentului, și nu ne rămâne decât să ne convingem cu ochii și urechile noastre... În plus, organizatorii festivalului au rezervat participanților experiențe ieșite din comun și alte surprize plăcute pe care vă invităm să le descoperim împreună weekendul acesta pe plaja din Tuzla.
Am stat puțin de vorba cu Ilinca Ghișoiu, reprezentantul Magnetic Dream Events, organizatorul festivalului Living Rock, despre provocările și bucuriile acestui festival și ale muzicii alternative. Iată ce ne-a împărtășit în acest interviu….
Garbo.ro: Cât de greu a fost să organizați un astfel de eveniment în condiții de pandemie? Cu ce fel de probleme v-ați confruntat în organizarea celei de a doua ediții a Festivalului Living Rock?
Ilinca Ghișoiu, reprezentantul Magnetic Dream Events (organizatorul festivalului Living Rock): Cea mai mare necunoscută a fost de la bun început numărul de spectatori pe care vom avea voie, din punct de vedere legal, să îi primim în spațiul de festival de pe plaja Tuzla – ori, este foarte dificil să dimensionezi un eveniment de asemenea anvergură când nu știi care va fi limita superioară de public. Am pariat, urmărind evoluția măsurilor de relaxare, că de la 1 august ni se va permite să avem mai mult de 2000 de persoane în public; am avut dreptate, dar a fost un pariu riscant și o situație cu care nu ar fi trebuit să ne confruntăm.
De asemenea, am anunțat evenimentul și am pus biletele în vânzare la începutul lunii iunie 2021, când evoluția pandemiei părea, în sfârșit, că ne va permite să facem festivalul să se întâmple. Din punct de vedere organizatoric, însă, acest lucru ne-a redus substanțial timpul de promovare; în vremuri normale, un eveniment de asemenea anvergură, cu 19 artiști în line-up pe parcursul a trei zile, are nevoie de măcar 8-10 luni de promovare în avans pentru a-și atinge țintele. Acest avans a devenit anul acesta un lux de care nu ne-am mai putut bucura.
Cum v-a afectat amânarea ediției din 2020?
Impactul major a fost la nivel de continuitate – Living Rock 2019 a fost prima ediție a festivalului, iar în 2020 urma să reluăm conceptul, să îl dezvoltăm și să creștem audiența evenimentului, plecând de la fanii pe care ni i-am câștigat în primul an. Nemaiîntâmplându-se ediția din 2020, notorietatea câștigată la prima ediție s-a diluat, brandul festivalului nu a apucat să se consolideze, iar 2021 este practic un „reboot” pentru noi. A fost și o oportunitate de a analiza mai bine lucrurile care au funcționat și cele care au funcționat mai puțin la prima ediție, și am avut ocazia astfel să regândim unele lucruri mai în profunzime. Însă notorietatea este foarte dificil de recuperat.
Ce impact a avut pandemia asupra artiștilor din zona underground și rock alternativ și asupra industriei cultural-artistice în general?
Am putea scrie tratate întregi despre acest subiect. Pandemia a relevat cât de vulnerabilă este, de fapt, categoria profesională a artiștilor și a specialiștilor din domenii conexe (tehnic, management, PR etc). În timp ce întreaga industrie de spectacole era oprită de luni de zile, mecanismele de sprijin la nivel guvernamental abia se creionau. Dacă aveam din start un cadru instituțional funcțional în acest sens, poate că lucrurile ar fi stat mai puțin dramatic, însă la noi efectiv s-au inventat tehnici chirurgicale noi, cu pacientul deschis pe masa de operație.
Un număr mare de specialiști din zona tehnică (scenă, sunet, lumini etc) au fost nevoiți să emigreze și/ sau să se respecializeze în alte domenii. Probabil că dimensiunea impactului, la nivelul resurselor umane, o să ne fie clară abia peste un an sau doi. În plus, zona de muzică underground și alternativă este strâns legată de cea HORECA, prin circuitele de cluburi și baruri de muzică live, ori pandemia i-a lovit și pe aceștia din plin, multe locații fiind nevoite să se închidă.
Este minunată ideea unui festival de rock alternativ la mare, mai ales pe o plajă un pic “alternativă” și ea cum este cea de la Tuzla, cunoscută pentru turcoazul inconfundabil al apei și caracterul său un pic mai “sălbatic”. Cine și cum a avut inspirația organizării acestui eveniment în acest loc perfect?
Locul ne-a inspirat de la bun început, liniștea, peticul de plajă sălbatică, marea de o culoare caracteristică. Când ești acolo, parcă locul te îndeamnă și pe tine să fii în acord cu el, să te bucuri de el și să-l respecți în același timp. De asta ne dorim ca Living Rock să fie un pic altfel decât un festival obișnuit, să fie o experiență care se trăiește cu toate simțurile și în care să poți trăi, pentru câteva zile, în afara timpului. Viziunea asta se reflectă și în programul de festival, unde am făcut câteva pariuri organizatorice – de exemplu, concertele de la răsărit sau cele de după-amiază, pe lângă concertele obișnuite de la lăsatul serii. Credem că spectatorii vor aprecia și se vor bucura de aceste experiențe ieșite din comun.
Cum percepeți publicul anului 2021 comparativ cu cel al ediției din 2019? Suntem mai însetați și dornici de artă ca niciodată, nu-i așa?
Așa este, pe de o parte publicul este dornic să petreacă timp în afara casei iar zona de evenimente live este în prezent într-o efervescență care ne bucură. Pe de altă parte, se văd deja semnele unui „platou” în ce privește interesul publicului, iar ritmul în care se organizează, se promovează și se întâmplă (sau se anulează) evenimente nu este unul sustenabil sau sănătos pe termen lung. Toată industria trage acum aer în piept și se pregătește ca, odată cu venirea sezonului rece, să-și țină din nou respirația.
Efectul pe care îl are asupra publicului această stare de imprevizibilitate este o sabie cu două tăișuri – da, oamenii sunt dornici și sufletiști și vor să fie prezenți, să-și arate susținerea, să se bucure în continuare de arta care le place. Ei devin însă și mai sceptici și mai atenți cu investițiile pe care le fac, cu fiecare eveniment anulat: „Merită să-mi iau bilet? Oare chiar se ține? Mai bine aștept și-mi iau bilet la intrare” – lucru care dăunează profund întregului business. Provocarea pentru noi, acum și în anii care vin, va fi și să reclădim o parte din relația de încredere între public și organizatorul de evenimente.
Cum se va face accesul în cadrul festivalului anul acesta? Având în vedere contextul pandemiei, ce condiții trebuie să îndeplinească cei care doresc să participe la festivalul de pe 20-22 august (ne referim aici la vaccinare, distanțare socială, test covid etc)?
Conform cu cele mai noi reglementări CNSU, accesul la festival va fi permis exclusiv spectatorilor vaccinați cu schema completă (încheiată cu minimum 10 zile înainte de eveniment), sau celor care prezintă un test antigen sau RT-PCR negativ (valabile 24, respectiv 72 de ore), sau celor care au trecut prin boală (și se află în perioada cuprinsă între 15 și 180 de zile din momentul infectării). Suntem obligați să verificăm documentele care atestă una dintre cele trei situații de mai sus, odată cu accesul spectatorilor în zona de festival. În plus, vom avea un punct de testare rapidă la intrarea în festival.
Căror grupe de vârstă vă adresați? Părinții pot savura muzică bună și crea amintiri pe viață pe plajă de la Tuzla alături de copiii lor?
Sigur, Living Rock 2021 este un festival family-friendly, copiii sub 12 ani au acces gratuit, iar pentru cei între 12 și 18 ani abonamentele costă cu 20% mai puțin – bineînțeles, toți minorii trebuie să fie însoțiți de cel puțin un părinte sau tutore legal. Poate sună cheesy, dar ne-ar bucura foarte tare să știm că prin acest festival am contribuit la crearea unor amintiri plăcute de familie și la înmânarea torței muzicii alternative de la o generație la alta.
Care sunt trupele care vor urca efectiv pe scenă și ne vor oferi o experiență unică? Ne-am bucurat să auzim numele câtorva trupe extrem de îndrăgite ale muzicii underground și de rock alternativ...
Credem că avem un line-up divers, cu artiști din toate zonele muzicii alternative; nume ca Vița de Vie, Alternosfera, Coma, byron, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers (și concertele lor de la 8 dimineața, ha!), Grimus, Urma sau Toulouse Lautrec cu siguranță nu mai au nevoie de nicio prezentare pentru iubitorii de muzică autohtonă. În același timp, aducem și câteva nume în ascensiune, care au deja un public al lor și care sigur își vor găsi noi fani la Tuzla – Jurjak, Zmei3, Lucia, The Kryptonite Sparks sau Pinholes. Nu în ultimul rând, vom avea în festival și niște trupe la început de drum – Rockabella, Dimitri’s Bats, Melting Dice, Alex and the Fat Penguins – în care noi credem foarte tare; e un alt pariu pe care l-am făcut anul ăsta, dacă vreți. Mai avem și un ultim as în mânecă – trupa Theodore din Grecia, cu o muzică cinematică, emoționantă și plină de energie și cu un show live care ne-a lăsat cu gura căscată când i-am văzut. Abia așteptăm să împărtășim această descoperire muzicală minunată și cu publicul prezent la Tuzla.
Cum vedeți ediția festivalului Living Rock din 2026 J?
Cu siguranță pe aceeași plajă superbă, promovată încă de la încheierea ediției 2025, și cu un amestec revigorant de artiști străini și români. Nu dăm nume, dar avem planuri mari și frumoase 😊
Mai multe detalii și informații despre eveniment aici >>> https://www.facebook.com/events/542117120499162
Sunt redactor Garbo de ceva timp (probabil o crâmpeie în infinitatea universului) și o mică parte din identitatea mea se regăsește și în această căsuță virtuală a lucrurilor frumoase. Am absolvit Facultatea de Litere și...
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice