Iată câteva sfaturi utile care să te ajute să vezi Perseidele anul acesta.
1 Află din timp zilele de maxim ale Perseidelor
Primul lucru de făcut pentru a te putea bucura de maximul Perseidelor este să afli când vor fi cele mai multe stele căzătoare vizibile. Informațiile sunt publicate pe site-ul oficial al Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”[1].
Perioada de activitate a perseidelor este între 17 iulie și 26 august. În 2022 maximul curentului de meteori va fi atins în noaptea de 12 spre 13 august după ora 12:00 (“la ora 04 TLR”).
Aceasta înseamnă că există trei zile în care vor putea fi văzute cele mai multe stele căzătoare. În noaptea de 11 spre 12 august este panta ascendentă a curentului, maximul atingându-se în noaptea următoare, iar în noaptea de 13 spre 14 august este panta descendentă. Toate aceste nopți oferă posibilitatea de a vedea multe stele căzătoare după miezul nopții. Important de reținut este că în 2022 luna se află în faza de Lună Plină, fiind strălucitoare și vizibilă întreaga noapte, ceea ce va face ca numărul de stele căzătoare vizibile să fie mai mic.
Verifică din timp prognoza meteo și alege 1-2 nopți în care să mergi să vezi stelele căzătoare. Dacă se anunță ploaie sau nori într-una dintre ele, vei avea alternative din timp. Vezi, de aasemenea, cum e vremea în diferite direcții față de orașul tău în seara în care ai decis că mergi să vezi Perseidele: s-ar putea ca în sud să fie nori, dar spre nord să fie cer senin.
2 Alege un loc potrivit pentru a vedea ploaia de stele
Pentru a putea vedea cât mai multe stele căzătoare este important să alegi un loc cu cât mai puțină lumină ambientală.
Cel mai bine este să mergi cât mai departe de oraș, între 35 și 60 de km.
Poți căuta online, folosind Google Maps, un loc potrivit lângă orașul tău. Evită pădurile și locurile cu pâlcuri de pomi, ca să ai cât mai multă vizibilitate. Alege un loc departe de întinderile de apă (eviți astfel zonele cu mulți țânțari).
Dacă nu ai mașină, vorbește din timp cu prieteni care ar putea fi interesați de această experiență și care au un vehicul cu care ați putea merge împreună. Alternativ, te poți interesa dacă în orașul tău există locuri care asigură o vizibilitate bună - observatoare astronomice, terase care sunt deschise până târziu special pentru a vedea Perseidele etc.
Foto: Bilanol /Shutterstock3 Ia cu tine lucrurile esențiale
Nu este tocmai o excursie, dar e bine să te gândești din vreme de ce ai avea nevoie pentru a te bucura de Perseide. Iată câteva lucruri care s-ar putea să îți prindă bine:
- apă - întrucât vei fi departe de oraș, e bine să ai niște apă la tine astfel încât să poți dacă dorești să te uiți după stele căzătoare.
- snacks-uri - nu este picnic, dar s-ar putea să ți se facă poftă de ceva bun. Ia la tine batoane Mixitka - vor fi apreciate de toți cei cu care mergi să vezi Perseidele!
- scaune - ținând cont că vei sta câteva ore să te uiți după Perseide, e bine să iei cu tine niște scaune, preferabil unele cu spatele rabatabil, pe care să le poți întinde pentru a te uita mai ușor către cer.
- spray anti-insecte / spray pentru tratarea înțepăturilor - nu pleca de acasă fără aceste două tipuri de produse, mai ales dacă ai alergii la înțepături de insecte.
4 Nu uita de haine mai groase
Este vară, este foarte cald ziua, dar noaptea, pentru a sta câteva ore afară, este bine să iei de acasă niște haine mai groase pentru întreaga familie. Pentru copii poți opta pentru o căciulă sau o salopetă mai groasă - sau o geacă și pantaloni groși și lungi și încălțăminte închisă (nu sandale).
Gecile sau hanoracele groase pot fi extrem de utile și pentru adulți - verifică în avans prognoza meteo și vezi câte grade vor fi în momentul în care vei merge să te bucuri de stelele căzătoare.
Dacă ești pasionat de fotografie sau astronomie, atunci mai poți lua cu tine un trepied și un aparat foto sau telescopul pentru a vedea diferite stele sau planete vizibile în această perioadă.
Acestea sunt recomandările noastre pentru a putea să te bucuri de Perseide!
Surse:
[1] https://www.astro-urseanu.ro/perseide.html
Foto fr si main: Belish /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri