Galeria Cetății Medievale Târgu Mureș găzduiește între 25 august și 4 decembrie expoziția „Marcel Iancu. Reconstruind artele România - Israel”, curatoriată de Raya Zommer-Tal, directorul Muzeului Janco Dada, și organizată de Art Safari, în cadrul ediției a 9-a, încheiate în 7 august. Proiectul este susținut de Primăria Târgu Mureș.
• Marcel Iancu a fost un artist fenomen al secolului XX, care și-a împărțit cariera artistică în două perioade - primii 46 de ani în Europa, urmați de 43 de ani în Israel. Expoziția organizată de Art Safari este cea mai amplă de până acum prezentă pe teritoriul țării noastre, unde s-a născut, și a fost organizată în parteneriat cu Janco Dada Museum, Ein Hod, Israel, Ambasada Israelului și Uniunea Arhitecților din România.
• Continuarea acestei expoziții realizate în premieră națională de Art Safari la Târgu Mureș reprezintă o premieră pentru țara noastră și deschide calea spre noi astfel de parteneriate care permit realizarea de expoziții itinerante.
Expoziția dedicată lui Marcel Iancu a încântat vizitatorii celei de-a 9-a ediții Art Safari, fiind apreciată atât de publicul național, cât și de cel internațional. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Janco Dada Museum, Ein Hod, Israel, Ambasada Israelului și Uniunea Arhitecților din România. După succesul pe care l-a avut în București, expoziția de artă plastică face un tur până la Târgu Mureș, pentru a fi admirată de un public și mai numeros.
Târgu Mureș este un oraș într-o continuă dezvoltare, cu arhitectură Szecesszió (Secession-ul maghiar). Evenimentele culturale, muzicale sau sociale îl transformă într-un punct de interes pentru cultura europeană. Oraș intercultural de referință, Târgu Mureș este recunoscut pentru atracțiile turistice culturale impresionante, precum Palatul Culturii, clădire emblematică pentru stilul Szecesszió și Cetatea Medievală.
„Marcel Iancu a fost un artist cu vocație multiplă, pictor, arhitect, grafician, lăsându-ne o moștenire impresionantă pe care publicul a descoperit-o inițial în Centrul Vechi al Bucureștiului, la Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), iar de pe 25 august și în Galeria Cetății medievale Târgu Mureș. Este o expoziție care a trezit foarte multă admirație și pe care trebuie să o vedeți la Târgu Mureș”, spune Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.
„Marcel Iancu, marele nonconformist al secolului XX, alături de Tristan Tzara şi Ion Vinea, este unul dintre fondatorii mișcării dadaiste, un curent universal atât de răspândit în toată Europa. Este o mare oportunitate pentru târgumureșeni să poată admira aici acasă operele marelui artist avangardist, deoarece știm că de-a lungul timpului a expus la New York, Paris sau Milano. Îmi doresc ca Târgu Mureș să devină un oraș deschis spre marea cultură și să nu ratăm nicio ocazie de a cinsti memoria marilor noștri artiști. De aceea, mă bucur de oportunitatea de a colabora cu Art Safari în acest sens”, spune Soós Zoltán, primarul Târgului Mureș.
Marcel Iancu - din România în Israel - o istorie culturală de excepție
Marcel Iancu (1895 București – 1984 Ein Hod, Israel) a fost un artist-fenomen al secolului XX, atât pentru arta românească, cât și pentru cea universală. Personalitate complexă, artist cu vocație multiplă, pictor, arhitect, grafician și eseist, Iancu a fost în centrul celei mai importante mișcări de Avangardă și a avut legătură cu toți marii artiști revoluționari ai vremii.
Artistul s-a născut la București, în 1895, într-o familie de origine evreiască și în 1914 a plecat în Elveția să studieze. A început cu matematica dar, după doar un an, a renunțat în favoarea arhitecturii, în cadrul Academiei Polytechnikum din Zürich.
Creația lui Marcel Iancu a trecut prin mai multe perioade, în funcție de influențele curentelor de avangardă la care lua parte. În perioada de la Zurich și cea imediat următoare, a îmbrățișat experimentul Dadaist, dar odată ce acesta s-a orientat către o afiliere cu Suprarealismul, Iancu s-a îndepărtat de mișcare și a migrat către un limbaj plastic Cubist-Constructivist.
În 1941, odată cu legea anti-semită din România, Marcel Iancu s-a mutat cu familia în Israel, unde și-a continuat cariera artistică, cu același succes. Iancu a devenit unul dintre cei mai importanți artiști ai Israelului, cu 30 de expoziții personale în Tel Aviv, Haifa, New York, Paris, Zurich, Basel, Milano. Pentru a-i onora și continua moștenirea artistică de mare importanță pentru istoria artelor, a fost inaugurat Muzeul Janco-Dada la Ein Hod în Israel, în anul 1983, cu un an înainte de moartea sa.
În perioada petrecută la București, Marcel Iancu și-a explorat talentul de arhitect, iar în anii ‘30 a proiectat numeroase clădiri moderniste, șocante pentru peisajul bucureștean al vremii. Inspirat de revoluția lui Le Corbusier și de tendințele funcționaliste care se afirmau, au apărut construcții precum Vila Fuchs (Fuchs Villa) sau Casa Juster (Juster House).
Marcel Iancu a fost cel care a adus spiritul arhitecturii moderne în România (principalul arhitect modernist al Bucureștiului). Între 1922 și 1938 a proiectat în București peste 40 de clădiri, în mare case pentru o familie.
„Mă simt onorată că am oportunitatea de a expune, pentru a doua oară în România și prima dată în Târgu Mureș, lucrările lui Marcel Iancu din ambele perioade: cea petrecută în țara natală și cea din Israel, colecția Muzeului Janco Dada. Sunt încrezătoare că această expoziție itinerată la Târgu Mureș va fi o experiență inedită atât pentru mine, cât și pentru locuitorii orașului”, spune curatorul Raya Zommer-Tal, directorul Muzeului Janco Dada.
Program vizitare expoziție și acces
Expoziția „Marcel Iancu. Reconstruind artele România - Israel”, curatoriată de Raya Zommer-Tal, va putea fi vizitată în perioada 25 august – 4 decembrie, de marți până duminică, între orele 12:00 și 20:00 la Galeria Cetății Medievale din Târgu Mureș. Accesul este gratuit.
Despre Art Safari București
Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 9 ediții de până acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri