Nu așa de faimos în țara de origine, artistul și-a început cariera în Germania și a trăit o mare parte a vieții în Paris, unde și-a desăvârșit tehnica și a devenit prieten al lui Constantin Brâncuși;
• Franța, Turcia, Maroc, Tunisia, Alger, Elveția, Italia, Grecia, Iugoslavia, Germania sunt doar câteva dintre țările pe care le-a vizitat și le-a pictat. Dar și locuri frumoase din România, printre care peisaje din Deltă, pot fi admirate pe pânzele sale la Art Safari, până pe 11 decembrie, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București);
• Art Safari oferă o surpriză tuturor celor care poartă numele pictorului - Popescu. Doar pe 5 octombrie, pot achiziționa online bilete cu 50% reducere pentru a vizita expozițiile.
„În cadrul Pavilionului Românesc, vă invităm într-o călătorie superbă prin Orientul și Occidentul secolului trecut, posibilă prin arta marelui pictor Ștefan Popescu. Prea puțin cunoscut în țara noastră, artistul s-a bucurat de un mare succes în Franța. Remarcabilă rămâne și participarea sa la trei ediții ale Bienalei de la Veneția, dar și faptul că a fost unul dintre pictorii preferați de Regina Maria, care i-a achiziționat unele dintre cele mai importante lucrări pentru colecția sa” declară Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.
„Expoziția dedicată lui Ștefan Popescu, prin conceptul expozițional și prin scenografia sa foarte specială, dorește să readucă în atenția publicului tânăr personalitatea unui artist major, care a contribuit decisiv la modernizarea și creșterea valorică a artei românești. Expoziția și-a propus să ofere o serie importantă de picturi realizate de Ștefan Popescu, în diverse perioade ale creației sale, realizate în spații geografice foarte diferite în care artistul a călătorit. Spectacolul expozițional oferă un balans extrem de echilibrat între dramatismul peisajelor din Occident și strălucirea unică a Orientului”, declară Dr. Elena Olariu, curatorul expoziției.
Prima călătorie mare a vieții, în Germania
Ștefan Popescu pleacă la München, în 1893, unde va studia arta la prestigioasa Akademie der Bildenden Künste până în anul 1900. Legat profund de mișcarea artistică müncheneză, de societatea „Secession”, Ștefan Popescu se va implica activ în cadrul unor evenimente organizate de aceasta.
În timpul în care a locuit la München, Ștefan Popescu a continuat să păstreze legătura cu scriitorul român C. Dobrogeanu-Gherea și cu Ștefania Dobrogeanu. Textele scrisorilor, care se regăsesc în expoziția de la Art Safari, vorbesc despre mișcările artistice din Germania, despre viața de artist în străinătate și despre aventurile și distracțiile de care avea parte.
Încă un artist român fascinat de Franța
În 1900, Ștefan Popescu pleacă la Paris, unde trăiește 14 ani și unde își desăvârșește tehnica și își dezvoltă cunoștințele despre artă. În perioadele când se află în Paris, se întâlnește cu românii de acolo, joia, la cafeneaua „La Closerie des Lilas” din Cartierul Latin, alături de Gheorghe Petrașcu, Ștefan Octavian Iosif, Sextil Pușcariu. De asemenea, unul dintre prietenii lui Ștefan Popescu devine Constantin Brâncuși. La Paris, Ștefan Popescu a debutat cu o expoziție personală în 1904, la Galeria Bernheim Jeune&Fils, un spațiu foarte important pentru exprimarea modernismul plastic european.
Însă în Franța Ștefan Popescu a pictat mai mult în Bretania (unde obișnuia să stea și șase luni pe an), marine și arhitectura masivă a monumentelor religioase.
Stabilirea sa temporară în capitala Franței și călătoriile artistice pe care le realizează în această țară nu sunt o noutate pentru românii din secolul XIX și prima jumătate a secolului XX. Parisul, Barbizonul, sudul Franței sau Bretania, peisajele urbane sau rurale din aceste zone au fascinat generații întregi de artiști români. Înainte de Ștefan Popescu, demn de remarcat e chiar Nicolae Grigorescu, care pictează la Barbizon, alături de Ion Andreescu și alți importanți pictori francezi. Îl vor urma, după câteva decenii, în alte călătorii: Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Eustațiu Stoenescu, Iosif Iser sau Cecilia Cuțescu Storck.
Orientul lui Ștefan Popescu
Pictorul român a călătorit în special în Nordul Africii și a fost fascinat de lumea descoperită în Maroc, Algeria sau Tunisia.
Într-o scrisoare adresată prietenului său, savantul Grigore Antipa, aflăm că pictorul român iubea Marocul pentru viața autentică care-i evoca atmosfera din cărțile biblice. Pe străzi admiră costumele colorate ale oamenilor, iar în bazare este impresionat de mulțimea saltimbancilor, a vrăjitorilor și a îmblânzitorilor de șerpi care atrag în jurul lor grupuri numeroase de curioși. Ștefan Popescu devine și el o mare atracție a acestor străzi, în momentul în care se oprește și își instalează echipamentul special de pictură en plein air („în aer liber”) și începe să deseneze sau să picteze cu o rapiditate extraordinară, pentru a surprinde atmosfera plină de viață.
Aceste călătorii sunt alternate cu deplasări prin Elveția, Italia, Grecia, Iugoslavia sau Germania. Ștefan Popescu este atras în special de strălucitoarea Veneție și de împrejurimile pe care le descoperă în jurul magnificului oraș, expunând de trei ori și la Bienala organizată la Veneția (în 1924, 1938 și 1942).
Frumusețile României și viața autentică a țăranului
În perioada 1901-1907, artistul încearcă să definească un stil românesc în pictură, inspirat de arta bizantină și de folclor. Desenează și pictează personaje de basm sau alegorii mitologice sau religioase, precum: „Ileana Cosânzeana”, „Cele 12 fete de împărat”, „Făt-Frumos”, „Trei crai de la răsărit”. În 1901, are prima expoziție personală în România, la Ateneu, unde expune 85 de lucrări, peisaje din Bretania, Germania și din România.
În momentul călătoriilor prin România, pictează și flori, în special cărciumărese, crizanteme sau crăițe, foarte răspândite în țara noastră, care de obicei înfrumusețau casele și curțile țărănești, făcând parte. Paleta sa cromatică se modifică substanțial și începe să cuprindă predominat galben, albastru și verde, culori bogat valorate și întinse în tușe mari de penel.
După Primul Război Mondial se hotărăște să rămână definitiv în țară pentru a contribui la dezvoltarea artei autohtone și călătorește în Ardeal. Tot după război, din anul 1922, începe să picteze la Balcic și la Turtucaia, descoperind și frumusețea sălbatică a peisajului de la Cap Caliacra. Ștefan Popescu este și primul artist din România care se lasă inspirat și de peisajele industriale, furnalele sumbre, pictate la Reșița, le va expune la Salonul Oficial de la București, în anul 1927.
Pentru întreaga sa activitate culturală, în 1923, statul român îl decorează cu Coroana României, în grad de Comandor, împreună cu Jean Alexandru Steriadi, Theodor Pallady și Gheorghe Petrașcu. Pentru atașamentul său față de cultura franceză, Ștefan Popescu primește, în anul 1925, Legiunea de onoare, în grad de Cavaler, acordată de statul francez.
Te cheamă Popescu? Ai reducere de 50% la Art Safari!
Art Safari oferă 50% reducere la bilete timp de o zi - 5 octombrie - tuturor celor care poartă numele de familie Popescu. Reducerea se aplică la biletele full access în Art Safari, valabile atât în Pavilionul Românesc, care găzduiește expoziția dedicată lui Șefan Popescu, cât și în Pavilionul Internațional, unde poate fi văzută cea mai valoroasă expoziție de artă de pe teritoriul României, adusă de la Victoria and Albert Museum, Londra. Biletele pot achiziționate pe site-ul Art Safari.
Program de vizitare Art Safari
• Joi-duminică - 12:00-21:00
• Night Tours – 22:00-1:00 (vineri și duminică)
• Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), strada Lipscani nr. 18-20, București, 23 septembrie-11 decembrie 2022
Despre Art Safari București
Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 9 ediții de până acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice