IN ACEST ARTICOL:

Cel mai iubit eveniment dedicat artei din România își mai așteaptă vizitatorii până duminică, 10 septembrie, la Palatul Dacia-România

Din programul acestui sezon fac parte 4 expoziții care sărbătoresc iubirea: Love Stories, în colaborare cu National Portrait Gallery, Londra, cu peste 100 de capodopere de Andy Warhol, Man Ray, Van Dyck sau David Hockney, plus 3 expoziții de artă românească clasică și contemporană.

• Vizitatorii mai au doar câteva zile la dispoziție să descopere doi mari pictori români: maestrul Constantin Artachino (1870-1954), într-o expoziție organizată împreună cu Muzeul Municipiului București, cu o scenografie semnată de Cosmin Florea, și Ion Alin Gheorghiu (1929-2001), unul dintre cei mai importanți artiști postmoderni ai României, cu un text curatorial semnat de Andrei Pleșu;

• Arta contemporană este reprezentată de Ondine Slimovschi (n. 1982) și Paul Baraka (n. 1994), într-o expoziție care simbolizează lupta dintre Bine și Rău, curatoriată de Ruth Hibbard (Victoria and Albert Museum, Londra): “Nymphs and Zombies: Ondine’s Hope and Baraka’s Despair”;

„Emoții puternice, fluturi în stomac, dragoste platonică sau relații de durată? Spectacolul iubirii se mai vede la Art Safari Love Edition doar până duminică, 10 septembrie. Poveștile de dragoste fascinează omenirea dintotdeauna, iar arta a oferit de-a lungul timpului mărturii emoționante ale acestora. Din colecția muzeului National Portrait Gallery, Londra, în inima Bucureștiului, Love Stories - o expoziție care a cucerit toate generațiile.”- Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția.

“Love Stories”, curator: Lucy Peltz, expoziție realizată în parteneriat cu National Portrait Gallery, Londra

“Love Stories” este o expoziție-odă închinată dragostei. De la ideea că dragostea era o boală periculoasă, până la celebrarea contemporană a acesteia ca modalitate de a găsi împlinirea în viață, iubirea a fost o trăsătură constantă și definitorie pentru umanitate. David și Victoria Beckham, Meghan Markle și Harry, Mick Jagger, Audrey Hepburn, Naomi Campbell sunt doar câteva dintre celebritățile prezente în expoziție.
„Love Stories” cuprinde și o secțiune românească cu opere semnate de artiști români, printre care marele pictor Nicolae Grigorescu, dar și corespondența de dragoste dintre Constantin Brâncuși și una din marile sale iubiri, dansatoarea Florence Meyer. Instalația Anei Bănică dedicate poveștilor de zi cu zi ale unui cuplu a devenit rapid cel mai fotografiat loc al ediției.
Constantin Artachino (1870 - 1954), curator: Elena Olariu, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, scenografie: Cosmin Florea
Artachino este considerat un maestru al portretului și peisajului în istoria artei autohtone. A fost atras de lumea orientală și balcanică, pe care a zugrăvit-o cu tușe de mătase. Fascinația lui Artachino față de lumea orientală și de Dobrogea cu multiplele ei influențe este vizibilă în Art Safari nu doar în picturi. Vizitatorii pot admira și obiecte și elemente de port tradițional tătăresc și turcesc din colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeului Național al Țăranului Român. A fost recreată o parte a atelierului artistului, inclusiv șevaletul pe care l-a folosit zeci de ani.
De asemenea, sunt expuse în Art Safari și obiecte rare din colecția Zestre: o lampă veche de moschee din sec. XIX, cupru ciocănit și gravat, cu aplicații din sticlă colorată, cană veche de apă, Transilvania, cupru ciocănit și cizelat din sec. XVI-XVII, covor vechi otoman, mătase, Kayseri din sec. XIX, covor vechi turcesc, Kayseri, de început de sec. XIX, bumbac mercerizat pe urzeală de bumbac. Scenografia expoziției este semnată de Cosmin Florea, unul dintre cei mai apreciați scenografi de teatru din România.
Artist important și sofisticat, Artachino a studiat la Școala de Belle-Arte, unde i-a fost elev lui Theodor Aman, dar și la Paris, la Academia Julian, unde a fost coleg cu Nicolae Vermont şi Ştefan Luchian.
Ion Alin Gheorghiu (1929-2001), artistul Grădinilor Suspendate, expoziție îngrijită de: Anamaria Smigelschi, text curatorial de Andrei Pleșu
Art Safari expune pânze abstracte și de dimensiuni mari, semnate de unul dintre cei mai importanți pictori postmoderni români, Ion Alin Gheorghiu. Printre acestea, și seria de Grădini Suspendate, Madone (picturi) și seria de sculpturi Himere. Inclusiv atelierul artistului a fost recreat, piesa de rezistență fiind șevaletul pe care se află ultima lucrare neterminată.
„Fiecare imagine este o sinteză de senzualitate și disciplină, de spontaneitate autentică și „clasicism” sobru, cu discrete subterane baroce… Alin Gheorghiu are toate datele unui maestru de anvergură, ale unui model de profesionalitate și inspirație. Din păcate, am uneori senzația că nevoia de modele e, astăzi, diminuată, în criză de criterii și de cultură. O soluție plauzibilă a acestei, sper, trecătoare crize este chiar expoziția de la Art Safari” - fragment din textul curatorial scris de Andrei Pleșu.
“Nymphs and Zombies: Ondine’s Hope and Baraka’s Despair”, curator: Ruth Hibbard
Doi artiști contemporani, două viziuni diametral opuse, o luptă dintre Bine și Rău.
Ruth Hibbard, curator: „O expoziție cu două intrări diferite! Operele ambilor artiști sunt aduse împreună la mijlocul spațiului expozițional, într-o singură cameră, pe care o poți accesa din ambele părți. Aici poți să compari viziunile diferite ale lui Ondine și Baraka și să decizi dacă ești parte din echipa Nymphs sau din echipa Zombies”.
Pe lângă cele patru expoziții, Art Safari expune și o serie de instalații. Și copiii sunt așteptați la atelierele de creație și tururile ghidate personalizate, în cadrul Art Safari Kinder.
Program Art Safari (până pe 10 septembrie 2023)

• Joi-duminică – 12:00-21.00 (ultima intrare 20:30); Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00 (experiențe speciale de vizitare cu ghidaj în toate expozițiile și prosecco; intrare la ora 22:00)
• Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare
• Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri