Tendințele vestimentare erau expuse la manifestările hipice, la Derby-uri ori la hipodromuri, unde doamnele purtau rochii lungi, pălării, mănuși, umbrele și alte accesorii, în timp ce bărbații îmbrăcau redingote, pantaloni bine croiți, ceasuri de buzunar, bastoane subțiri și pălării.
Pe atunci, toți mai mulți croitori și “coafori” din Occident își fac simțită prezenta în marile orașe ale Regatului. Tonul modei era dat de Londra, Viena, Paris, iar hainele erau comandate de la “sucursalele” marilor case de modă europene care își deschiseseră sedii în București și la Iași. Firește, tot Parisul rămânea etalonul, iar când o doamna admira o rochie sau o pălărie, negustorul menționa că este un model “chic, din Rue de la Paix”.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, rochiile cu schelet făcut din oase de balenă purtate sub jupe sau Malankof, încep să fie inlocuite de femeile tinere cu fuste din pânză scrobită, puse câte două-trei, unele peste altele cu bluze cu mâneci lungi și largi, închise până în gât cu un rând de nasturi și cu talie marcată, iar la gât cu un chenar din dantelă.
Problema era că rochiile prea înfoiate sau cu prea multe volane ori crinoline țineau bărbații la prea mare distanță, așa că taietura costumului feminin a devenit “mai lipită pe corp”, iar fustele au fost scurtate până la glezne. Ciorapii se purtau totuși până peste genunchi și erau susținuți de jartiere elastice, iar încălțămintea la modă erau pantofii escarpins. Se purtau mănuși lungi, șiraguri din perle, evantaie - semne de distincție, dar cu care doamnele “comunicau” cu admiratorii printr-un limbaj secret, precum și coafurile elaborate, adeseori înnobilate de pălării.
Bărbații își lăsau de regulă mustață ori favoriți, iar moda masculină impunea purtarea redingotei negre sau albastre chiar și în zilele de lucru, precum și a pantalonului negru ori în culoarea oului de rață. Pe cap se purta joben sau țilindru sau melonul, la gât cravate din mătase neagră înnodate cu nod de funda. Artiștii și intelectualii purtau “La Valliere”, cămașă alba cu piept și mâneci scrobite, ciorapi gălbui sau negri în funcție de nuanța pantalonului și mănuși albe “glace”.
Din ținută domnilor mai făcea parte ceasul de buzunar cu lanț ori un medalion ce conținea o fotografie cu o persoană dragă, tabachiera, baston cu mâner de aur, argint sau fildeș ori baston cu șiș (ce conținea o lama de stilet în scopuri de autoapărare).
Evident, moda a evoluat, iar aceasta vestimentație nu mai este prezentă decât în piesele de teatru ori în filme. Totuși, stilul vestimentar adecvat rămâne o latură importantă a concursurilor ecvestre, unde în alte țări cu tradiție, precum Marea Britanie, unde publicul este îndemnat să poarte ținute chic, inspirate din stilul ecvestru nobiliar, care în privința doamnelor impune purtarea unei pălării.
La Karpatia Horse Show care va avea loc între 22-24 septembrie pe Domeniul Cantacuzino, Florești, Prahova organizatorii au dedicat ziua de duminică, 24 septembrie eleganței. Astfel, de-a lungul celor opt ediții numeroase doamne și domnișoare au încântat privirile spectatorilor cu ținute elaborate din care nu au lipsit fascinatoarele ori pălăriile, precum și rochiile diafane, alese în conformitate cu ținuta.
Exista desigur și niște recomandări vestimentare de care oricine ar trebui să țină cont: o zi la un eveniment ecvestru poate fi lungă și obositoare, așa că nu sunt recomandați pantofii cu toc. Evenimentul fiind în aer liber, pe teren variat, nu permite sub nicio formă purtarea pantofilor ori a sandalelor cu toc cui. Este recomandată o încălțăminte ușoară, sport, dar în concordanță cu ținută.
În ziua de sâmbăta, dedicată probei de cross-country, când vizitatorii pot face plimbări prin parcul maiestuos al Domeniului pentru observarea cailor și călăreților pe traseu, se impune purtarea unei ținute mai sport: colanți de inspirație ecvestră, taior și cămașă, o eșarfă și de ce nu, pălărie panama ori din fetru, dacă temperaturile sunt ridicate și trebuie să ne ferim de soare.
Ziua de duminică, impune ținute stilate, eventual rochii vaporoase asortate cu fascinatoare, mai ales dacă achiziționați un bilet la lojele VIP.
Evenimentele hipice au în general reguli și niveluri particulare de conduită sau formalism.Nu uitați că eleganța înseamnă atitutine, ținute inventive și creative, dar și o anumită conduită!
La Karpatia Horse Show, publicul este invitat nu numai să ia parte la unul dintre cele mai aşteptate evenimente dedicate universului ecvestru din România, dar și să se îmbrace în ținute de inspirație hipică și să se alăture celebrei parade a eleganței de duminică, 24 septembrie, unde se vor dărui premii ca în fiecare an.
Cea de-a opta ediție a Karpatia Horse Show va reuni sportivi din România și de peste hotare la Concursul Complet Internațional CCI 4*, ce va aduce puncte pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Karpatia Horse Show înseamnă trei zile magice în compania cailor, un spectacol complet al performanţei sportive, dar și descoperirea atleților care vor face concursuri demonstrative ori a marilor maeştri cu atelaje însoțite de doi și patru cai, precum și a probelor de working equitation.
Mai multe detalii despre eveniment pe:
https://show.karpatiahorse.ro/
https://www.facebook.com/karpatiahorse/ şi
https://www.instagram.com/karpatiahorseshow/.
Vezi program aici: https://show.karpatiahorse.ro/program/
Bilete: https://show.karpatiahorse.ro/bilete/
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri