Marea actriță a fost iubită din primele clipe ale vieții sale, iar tatăl ei i-a ales un nume pe măsură, Draga.
„Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliţă roşie de mână şi m-au purtat prin tot spitalul să mă arate şi tatăl meu a zis să poarte numele Draga să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire şi ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul, e cel mai mare cadou”, povestea în urmă cu mai mulți ani regretata actriță.
Primul spectacol, care se numea „Prinţesa din pădurea adormită”, l-a pus în scenă la vârsta de 13 ani, în perioada în care era elevă la Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj. Ulterior, a făcut parte din echipele de amatori, fie ale școlii, fie ale Casei Armatei, pe care, de obicei, ea le conducea.
În jurul vârstei de 17 ani s-a mutat la Brașov, unde a intrat într-o grupă de amatori, la Casa Centrală a Armatei. În 1956 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale”, iar în septembrie același an a debutat în teatru în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.
De-a lungul carierei sale a jucat în piese de teatru de succes: „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), „Gaițele” de Kiriţescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieşu etc.
Pe scena Teatrului Național a mai jucat în piese precum „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, sau în „Crimă pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.
Și în televiziune a avut mare succes. Pe micile ecrane a avut apariții memorabile îndeosebi în programele de varietăți și de Revelion. A format un cuplu fabulos alături de regretatul Amza Pellea, jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri televizate și în filmul artistic „Nea Marin miliardar”.
„Amza a făcut un personaj naţional. Eu am jucat-o pe Veta în Nea Mărin. Mi-am dorit foarte mult şi mi-a fost teamă să nu-mi ia rolul o altă colega. Chiar am vorbit cu Amza şi îi spuneam că aş fi fost foarte suparată dacă nu mă alegea pe mine”, își amintea Draga Olteanu Matei.
De asemenea, a fost protagonista serialelor TV Cuscrele (2005-2006) și a jucat și în Narcisa Sălbatică (2010-2011). Alte filme, pentru marele ecran, în care a jucat sunt Haiducii (1966), Răzbunarea haiducilor (1968), Frații Jderi (1974), Toamna bobocilor (1975), Eu, tu, și… Ovidiu (1978), Acțiunea „Autobuzul” (1978), Buletin de București (1983), Rămășagul (1985), Căsătorie cu repetiție (1985), Ministerul comediei (1999) sau Faimosul Paparazzo (1999).
A avut numeroase roluri în Teatrul Naţional Radiofonic, cum sunt cele din „Hagi Tudose”, „Întâlnire cu Vasile Alecsandri”, „Milionarul”, „Momente şi schiţe”, „Muşcata din fereastră” sau „Visul unei nopţi de iarnă”.
Marea iubire
Draga Olteanu Matei a fost măritată de trei ori. Primele două căsnicii s-au încheiat din cauza infidelității bărbaților, dar cea de-a treia a fost una fericită. Pe 13 octombrie 1970 s-a căsătorit cu Ion Matei, doctor în Piatra Neamț, la doi ani după ce s-au cunoscut. Cei doi au fost împreună 44 de ani, până la moartea acestuia.
„Sunt supărată. Supărarea asta nu va trece niciodată. O să moară odată cu mine. Vă spun sincer că aş fi preferat să mor şi eu odată cu el. Dacă există o mare dragoste, cum am trăit eu, ţi se pare că nimic nu mai are rost. 44 de ani am fost foarte fericiţi. Nu a existat niciun secret al longevităţii. Există oameni deştepţi şi oameni tâmpiţi. Oamenii deştepţi se înţeleg bine între ei până la bătrâneţe, îşi descoperă unul altuia motive de admiraţie, lucrurile se încheagă în aşa manieră încât unul fără celălalt nu poate să facă nimic”, a declarat la un moment dat Draga Olteanu Matei, potrivit Libertatea.
„Asta e dragostea profundă care începe din tinereţe cu atracţia fizică şi se continuă cu iubirea. Ajungi să îl iubeşti pe celălalt cu toată fiinţa ta, respiri odată cu el, plângi odată cu el, râzi odată cu el… Aşa a fost viaţa noastră”, a mai spus ea atunci.
Motivul pentru care nu a avut copii
Chiar dacă iubirea dintre ea și soț era mare, regretata actriță nu și-a dorit niciodată copii: „Eu nu am vrut să fac copii niciodată. Îmi sunt foarte dragi, dar nu mi-am dorit pentru că eu cred o treabă pe care nu vreau s-o spun în public, pentru că ar fi foarte decepţionate mamele”, a afirmat ea în urmă cu mai mult timp.
„Dar amintesc un proverb bătrânesc foarte înţelept: cine are să-i trăiască, cine nu să nu-şi dorească. În zilele noastre, ar trebui să ne gândim la partea a doua a proverbului”, spunea atunci Draga Olteanu Matei.
O stea printre stele
Draga Olteanu Matei a fost internată pe 13 noiembrie la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, după ce a fost transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, din cauza unei hemoragii digestive. Chiar dacă medicii au făcut toate eforturile ca să o salveze, starea sa s-a degradat, ea având multiple afecțiuni, și s-a stins pe patul de spital.
În noaptea de 17/18 noiembrie 2020, marea actriţă Draga Olteanu – Matei, reprezentantă a generaţiei de aur, a murit la vârsta de 87 de ani. Aceasta își doarme somnul de veci în Cimitirul Eternitatea din Piatra Neamț, alături de soțul ei.
Foto: Shutterstock.com
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM....
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate