La vârsta de doar cinci ani, Florin Bogardo a început să studieze pianul cu profesoara Cici Manta, iar la 17 ani începea să compună mici lucrări în genuri culte: fantezii și preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variațiuni etc.
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, secția compoziție. În perioada studiilor, acesta a scris lucrări camerale, între care și un cvartet de coarde. În anul 1963 a debutat ca autor de muzică ușoară, la Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia”, cu piesa „Cum e oare?”, care a fost interpretată în concurs de Margareta Pâslaru și a obținut premiul special al Uniunii Scriitorilor.
În 1967, Florin Bogardo și-a început activitatea ca interpret. Din acel punct, solistul a înregistrat multe dintre compozițiile sale în două variante: cea proprie și o alta cu un cântăreț invitat. De asemenea, a continuat colaborarea cu Margareta Pâslaru compunând două melodii pe textele interpretei.
În 1967 a fost angajat ca regizor muzical la Radiodifuziunea Română, iar un an mai târziu a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Din 1972, Florin Bogardo a încredințat aproape toate noile compoziții soției sale, Stela Enache, cei doi cântând uneori în duet.
Compozitorul a semnat coloana sonoră a filmului „Bunicul și doi delicvenți minori”, în regia Mariei Callas-Georgescu, și a mai scris muzică pentru șase pelicule, toate regizate de Nicolae Corjos: „Alo, aterizează străbunica”, „Declarație de dragoste”, „Liceenii”, „Extemporal de dirigenție”.
În ceea ce privește viața personală, muzicianul a fost căsătorit cu interpreta Stela Enache, cei doi având împreună doi copii, un băiat și o fată. Potrivit mărturiei soției sale, Florin Bogardo era un om foarte discret și modest, căutând constant să se ferească de aparițiile în public.
Florin Bogardo a suferit de probleme cardiace preț de mai mulți ani. În august 2009 a fost internat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București pentru investigații. În dimineața zilei de 14 august a suferit un atac cerebral, iar în dimineața următoare, pe 15 august, a încetat din viață.
Artistul a fost înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic, cimitir unde își are mormântul un alt mare romantic al muzicii ușoare românești, compozitorul Dan Iagnov.
Discografie
- „Cum e, oare?”
- „Să nu uităm”
- „Ora cîntecului”
- „Izvorul nopții”
- „Să nu uităm”
- „Tablouri”
- „Plop înfrînt”
- „Un acoperiș”
- „Ora cântecului”
- „Dansul e ca o vrajă”
- „Tu ești primăvara mea”
- „Ani de liceu”
- „Diminețile mele”
Filmografie
- Bunicul și doi delincvenți minori (1976)
- Ora zero (1979)
- Bună seara, Irina! (1980)
- Alo, aterizează străbunica!... (1981)
- Pădurea nebună (1982)
- Raliul (1984)
- Declarație de dragoste (1985)
- Liceenii (1986)
- Extemporal la dirigenție (1988)
- Telefonul (1992)
Foto: Shutterstock.com
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM....
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri