Bogată printr-o diversitate care variază de la situri din Patrimoniul Mondial UNESCO la muzee arheologice, Turcia este o destinație și mai actuală în timpul Săptămânii Muzeelor, sărbătorită anual între 18-24 mai pentru a proteja patrimoniul cultural și a promova muzeologia la nivel mondial.
Comorile Culturale Vii ale Turciei
În ceea ce privește numeroasele sale muzee remarcabile, este indiscutabilă importanța Istanbulului. Ca capitală culturală a unei națiuni bogate în muzee din diferite domenii, la Istanbul există un muzeu pentru aproape fiecare domeniu de interes. Cu toate acestea, dacă timpul petrecut în oraș este limitat, Muzeul Arheologic de la Istanbul este o destinație merituoasă. Acest complex vast găzduiește o colecție impresionantă de comori, una dintre acestea fiind chiar clădirea în sine, care găzduiește numeroase exponate - cum ar fi cel mai vechi poem de dragoste cunoscut din lume, cel mai vechi tratat de pace scris cunoscut în istorie și cea mai veche colecție cunoscută de legi - precum și statui din antichitate și sarcofage din Sidon sau opere de artă unice. Pentru un tur artistic la Istanbul care include explorări muzeale, puteți vizita Istanbul Modern, Muzeul de Pictură și Sculptură din Istanbul, Muzeul Pera și Muzeul Sakıp Sabancı, printre altele.
În Anatolia se găsesc muzee mai puțin cunoscute, dar semnificative, care ilustrează evoluția culturală a regiunii și uneori se transformă în proiecte sociale. Chiar și unele sate mai mici conțin muzee recunoscute cu Premiul Consiliului Europei pentru Muzee. Marile orașe din Turcia găzduiesc instituții care dețin relicvele puternicilor regi ai antichității, civilizațiile antice și povești ale căror legende modelează narațiunile de astăzi. În nord-vestul Turciei, de exemplu, Muzeul Troiei din Çanakkale prezintă povestea războiului troian legendar și o moștenire umană profundă - o poveste care ne ajunge prin Iliada lui Homer. Câștigător al premiului European Museum of the Year 2020 și al premiului European Museum Academy Special Award 2020/2021, acest muzeu impresionant ilustrează viața și istoria arheologică a Troiei și culturile care și-au lăsat amprenta în regiunea Troas prin artefacte recuperate din săpături.
Turcia: Cel Mai Mare Muzeu în Aer Liber din Lume
O călătorie prin Regiunea Egeană a Turciei, o zonă presărată cu orașe antice impresionante și muzee, este o călătorie prin istoria civilizației. De la Muzeul Arheologic din Izmir la Muzeul din Bergama și de la Muzeul din Aphrodisias la Muzeul de Arheologie Subacvatică din Castelul Bodrum, acestea găzduiesc numeroase comori, urme ale civilizațiilor antice la tot pasul. În Antalya, inima rivierei turcești, veți găsi un oraș similar cu un muzeu în aer liber extins și Muzeul Arheologic din Antalya, un templu al artei dedicat celor trei regiuni culturale antice ale Lyciei, Pamfiliei și Pisidiei, care se aflau în interiorul granițelor Regiunii Antalya. Majoritatea artefactelor din colecția Muzeului Arheologic din Antalya au fost obținute din săpături în regiune și este considerat unul dintre cele mai importante muzee din lume, în special cu sculpturile perioadei romane găsite în Perge și descoperirile unice din săpăturile de salvare ale muzeului. Muzeul Arheologic din Antalya poartă titlul de Muzeul Anului 1988 al Consiliului Europei.
La Ankara, capitala Turciei și inima țării, veți găsi Muzeul Civilizațiilor Anatoliene, cu o colecție extraordinară și numit Muzeul Anului în Europa în 1997.
Acesta aruncă lumină asupra civilizațiilor antice anatoliene, cu secțiunile sale care acoperă Epoca Paleolitică, Epoca Calcolitică, Epoca Bronzului Timpuriu, Perioada Colonii de Comerț Asiriene, Perioada Imperiului Hitit Timpuriu și Imperiul Hitit, Regatul Frigian, Regatul Hitit Târziu, Regatul Urartian și Epocile din Ankara și Perioadele Clasice. În Regiunea Anatoliei Centrale a Turciei, unde s-au stabilit civilizații antice adânc înrădăcinate de la hitiți la frigi, au fost înființate zeci de muzee în orașe precum Eskişehir, Konya, Cappadocia, Nevşehir și Çorum.
În sud-estul țării se află celebrul Muzeu al Mozaicului Zeugma din Gaziantep, unul dintre cele mai mari muzee de mozaicuri din lume, și Muzeul de Arheologie din Şanlıurfa, care găzduiește cea mai extinsă colecție neolitică din lume și replica lui Göbeklitepe.
Epoca de Aur a Arheologiei Turcești
Anatolia este o comoară de muzee și orașe antice, cu 21 dintre siturile sale de patrimoniu cultural înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Numeroase situri de patrimoniu pot fi văzute în întreaga țară, inclusiv Muntele Nemrut din Adıyaman, Orașul Antic Gordion din Ankara, Parcul Național Göreme din Cappadocia-Nevşehir și Hattuşa din Çorum.
De la Marea Moschee și Spitalul Divriği din Sivas la Complexul Selimiye din Edirne și la Fortăreața Diyarbakır și Peisajul Cultural Grădinile Hevsel, multe structuri și situri sunt protejate meticulos, în timp ce artefactele păstrate în adâncimile solului anatolian sunt scoase la lumină prin activități arheologice intensive.
Atragând atenția cu săpăturile sale arheologice și proiectele sale de restaurare în situri istorice pentru a asigura durabilitatea patrimoniului cultural, Turcia a declarat 2024 ca Epoca de Aur a Arheologiei. Se așteaptă ca numărul de săpături arheologice și studii în Turcia să atingă 750 până la sfârșitul acestui an și 800 până în 2026. În plus, începând cu acest sezon estival, importante orașe antice de-a lungul coastei egeene și mediteraneene, inclusiv Troia, Efes, Olympos, Phaselis, Syedre, Perge și Aspendos, pot fi vizitate după apusul soarelui în cadrul inițiativei Proiectului Muzeului de Noapte.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară