Ambasada Republicii Turcia în România, în parteneriat cu Centrul Cultural Mihai Eminescu din Bucureşti, anunță inaugurarea expoziției de pictură contemporană AKIN EKICI: Colors of Autumn, în perioada 12 septembrie – 27 octombrie 2024, la Galeria Calderon - Calderon Art Studio (Str. Jean Louis Calderon nr. 39, sector 2, București)

Inaugurarea vernisajului a avut loc joi, 12 septembrie 2024, de la orele 18:00, în prezența Ambasadorului Turciei, Excelența Sa Dl. Özgür Kıvanç Altan, a artistului Akın Ekici şi a curatoarei Yildiz Ibram.

Vernisajul a fost urmat de un recital vocal susținut de artistul turc Ismail Özkan.

Evenimentul a făcut parte dintr-o serie de inițiative culturale organizate de Ambasada Turciei cu scopul de a promova arta contemporană turcă în România.

Akın Ekici s-a născut în 1967 în Kayseri, un oraş din centrul Anatoliei. Artistul pictează încă din anii de şcoală primară, însă a ales să studieze dreptul şi să picteze în timpul liber sub îndrumarea profesorilor de la Academia de Arte din Istanbul. Ekici a avut numeroase expoziții personale atât în Turcia, cât şi la nivel internațional. Lucrările sale se regăsesc în importante colecții internaționale. Akın Ekici este primul pictor a cărui lucrare a fost acceptată în colecția permanentă a Galeriei Naționale de Artă Modernă din Mongolia.

Expozitia Akın Ekici: Colors of Autumn prezinta 20 de picturi pe pânză, abstracții create în perioada 2017 – 2024. Picturile atistului reflectă o rânduire armonioasă a haosului terestru şi galactic; o transformare a multistratificării multicolore a marilor oraşe cu voci care se suprapun peste mulțimi, dintr-o dinamică a multitudinii de figuri atipice într-o aliniere liniştită și plăcută, într-o atmosfera de pace socială.

Cu o experiență de 25 de ani în domeniul artistic, curatorul evenimentului, Yildiz Ibram, este fondatoarea a două asociații de artă în România şi la Istanbul: IST SANAT şi Asociația Româno-Turcă „Artă Fără Frontiere”. A absolvit studiile de masterat la Universitatea Națională de Arte din București. A realizat proiecte culturale atât în România, cât şi în Turcia, în colaborare cu instituții publice şi private, printre care Ministerul Culturii şi al Turismului din Turcia, Ambasada României la Ankara, Institutul Cultural Român de la Istanbul, Institutul

Cultural Turc „Yunus Emre”, Muzeul National al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” Bucureşti, Muzeul Național al Țăranului Român, Academia Română, Muzeul Brukenthal Sibiu.

In noiembrie 2023, Yildiz a realizat expoziția celebrului artist turc Devrim Erbil: „’Istanbulul de Ieri şi de Azi” la Muzeul Național de Artă al României.

Expoziția Akın Ekici face parte din Strategia Turciei de comunicare cu Uniunea Europeană.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri