BODY WORLDS este o expoziție dedicată interiorului corpului uman, anatomiei și funcțiilor organelor, făcând această cunoaștere accesibilă unui public cât mai larg.

De la prima prezentare în Japonia în 1995, a inspirat peste 55 de milioane de vizitatori în aproximativ 165 de orașe din Europa, America, Asia, Africa de Sud și Oceania. Pe 15 octombrie 2024 până în data de 26 ianuarie 2025, expoziția originală care prezintă corpuri umane reale poate fi vizitată la București, la Biblioteca Nationala a Romaniei.

BODY WORLDS Vital celebrează potențialul corpului uman, complexitatea, fragilitatea și rezistența sa. Vizitatorii expoziției vor putea explora anatomia, fiziologia și sănătatea umană printr-o serie de plastinați întregi, organe individuale și secțiuni transparente ale corpului care oferă o imagine completă a funcțiilor corpului uman, atât în stare de sănătate, cât și atunci când este afectat de boli.

Creată de anatomistul și omul de știință dr. Gunther von Hagens, inventatorul procesului de plastinație, și curatorul Dr. Angelina Whalley, medic și designer conceptual de la începuturile lor, colecția expozițiilor BODY WORLDS se numără printre cele mai de succes expoziții itinerante din lume. Începând din 1995, au atras peste 55 de milioane de vizitatori în peste 160 de orașe din Europa, Americi, Africa de Sud, Asia și Oceania.

Toate corpurile expuse în BODY WORLDS Vital au fost donate voluntar de persoane care au dorit ca acestea să fie utilizate în scopuri științifice și pentru a crește conștientizarea publicului cu privire la medicină, sănătate și fitness. Expozițiile BODY WORLDS se bazează pe un program de donare de corpuri bine stabilit pentru plastinație. Până în prezent, peste 21.000 de donatori din întreaga lume și-au lăsat corpurile Institutului pentru Plastinație al Dr. von Hagens după moartea lor.

Fapte și cifre

  • Plastinația a fost inventată de dr. Gunther von Hagens în 1977 la Universitatea din Heidelberg, Germania, și a fost continuu dezvoltată de atunci.

  • Plastinația este o tehnică care oprește descompunerea corpului decedat și produce specimene anatomice solide, inodore și durabile pentru instruire științifică și medicală.

  • Producția unui plastinat uman întreg necesită aproximativ 1.500 de ore de lucru.

  • Cel mai înalt plastinat din lume este un elefant adult, măsurând 6 x 3,50 metri.

  • Scopul final al BODY WORLDS este educația pentru sănătate.

  • Expozițiile au fost create de dr. Gunther von Hagens și dr. Angelina Whalley.

  • Dr. Angelina Whalley este curatorul expozițiilor BODY WORLDS de la debutul lor.

  • Prima expoziție a avut loc în Japonia în 1995.

  • De atunci, BODY WORLDS a fost prezentată la nivel mondial și a vizitat peste 160 de orașe din peste 40 de țări din Europa, Americi, Africa de Sud, Asia și Oceania.

  • În prezent, există numeroase expoziții BODY WORLDS în Europa și America de Nord, inclusiv expoziții permanente în Berlin și Heidelberg (Germania), în Amsterdam (Olanda) și două expoziții despre animale.

  • Peste 55 de milioane de oameni au văzut BODY WORLDS, inclusiv peste 26 de milioane în Europa, peste 20 de milioane în Americi și 8 milioane în Asia.

  • Expozițiile sunt actualizate în mod regulat cu funcții speciale suplimentare și sunt adaptate constant cu cele mai recente rezultate ale cercetării medicale.

  • Din 2010, ANIMAL INSIDE OUT a făcut un tur global. Această expoziție de neuitat oferă o explorare unică a ceea ce se află sub suprafața multor animale uimitoare, mari și mici.

  • În 2013, Asociația Internațională a Centrelor de Știință și Tehnologie (ASTC) l-a recunoscut pe dr. Gunther von Hagens pentru realizările sale de-o viață și contribuțiile semnificative la înțelegerea științei de către public.

  • În 2015, dr. Gunther von Hagens și dr. Angelina Whalley au deschis primul lor muzeu BODY WORLDS în Berlin, Germania.

  • În 2017, un alt muzeu permanent BODY WORLDS dedicat "Anatomiei fericirii" a fost deschis în Heidelberg, Germania, locul de naștere al plastinației.

  • Deși multe expoziții BODY WORLDS au fost prezentate în întreaga lume, aceasta este PRIMA dată când BODY WORLDS este prezentată în România.

  • Expozițiile BODY WORLDS se bazează pe un program de donare de corpuri bine stabilit, prin care donatorii specific solicită ca trupurile lor să fie utilizate într-o expoziție publică după moartea lor. În prezent, există peste 21.000 de donatori înregistrați în programul de donare de corpuri.

Repere ale Expoziției

  • Specimene spectaculoase – Vizitatorii BODY WORLDS Vital vor vedea o colecție specială de specimene umane reale, curatate special pentru această expoziție, inclusiv plastinați întregi iconic, în diverse poziții vii. Toate specimenele sunt conservate prin procesul revoluționar de plastinație, inventat de dr. Gunther von Hagens.

  • Elemente interactive, cum ar fi "Oglinda anatomică", unde vizitatorii vor vedea cum sunt poziționate organele vitale în propriul corp.

  • Afișaj fotografic documentar – Prezintă longevitatea și îmbătrânirea sănătoasă, în timp ce un altul detaliază modul în care oamenii din întreaga lume își hrănesc corpurile.

  • Zone de instruire – "Salvează-ți coloana vertebrală" oferă sfaturi ergonomice pentru a ajuta la menținerea corpului în aliniament.

  • Când lucrurile devin strânse – Un afișaj în galeria cardiovasculară educă vizitatorii despre sănătatea inimii.

  • Înțelegerea sănătății creierului – Bolile precum Alzheimer sunt explorate prin specimene detaliate, scanări cerebrale și materiale exploratorii.

  • Sănătatea și boala dezvăluite – Organele sănătoase sunt prezentate în comparație directă cu organele bolnave, pentru a dezvălui impactul fizic al bolilor asupra sistemelor și organelor corpului.

  • Infografice – O serie de grafice informative și ușor de citit sunt concepute pentru a oferi vizitatorilor informații despre diverse boli și afecțiuni care afectează diferitele sisteme ale corpului.

  • Dezvoltarea fetală – Este prezentată printr-o colecție de specimene fetale istorice.

  • Înainte de a muri – O instalație interactivă inspirațională, în colaborare cu vizitatorii expoziției în timp real, concepută de renumitul artist de instalații publice, Candy Chang, și interpretată în BODY WORLDS.

  • Elemente filosofice – Acestea sunt țesute pe tot parcursul expoziției. Ele includ citate filosofice care sunt provocatoare și inspiratoare.

  • Expoziție bilingvă – BODY WORLDS oferă o experiență de expoziție în română și engleză, împreună cu texte în ambele limbi.

BODY WORLDS Vital este curată în mod unic de Dr. Angelina Whalley pentru a arăta bolile și afecțiunile care afectează cel mai frecvent indivizii și pentru a evidenția fragilitatea, reziliența și puterea corpului uman. Specimenele extraordinare reale demonstrează complexitatea, rezistența și vulnerabilitatea corpului uman în fața stresului, bolilor și sănătății optime. Vizitatorii vor fi uimiți de procesele vitale capturate în expoziție și vor pleca cu o nouă apreciere a puterii pe care o avem de a ne menține corpurile sănătoase.

Specimenele expuse provin din programul de donare de corpuri al Institutului pentru Plastinație și sunt conservate prin plastinație, un proces științific remarcabil inventat de anatomistul pionier Dr. Gunther von Hagens. Această nouă prezentare se concentrează pe bolile și afecțiunile contemporane care afectează publicul și modul în care alegerile zilnice pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea.

Adresă: BODY WORLDS – Vital | Biblioteca Națională, Bulevardul Unirii nr. 22, București 030833

Program de vizitare: Din 15 octombrie 2024 până pe 26 ianuarie 2025
Luni– Duminică: 10:00 – 20:00 (ultima intrare la 19:00). Închis pe 25 Decembrie și 1 ianuarie.

Bilete: Online la www.more.com , pe site - www.bodyworlds.ro și la casa de bilete începând cu 15 octombrie. Folosiți rezervările în avans pentru a evita timpii de așteptare!

Pentru rezervări de grupuri și clase școlare: E-mail: [email protected]

Informații suplimentare despre expoziție la www.bodyworlds.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri