În acest mozaic gastronomic, provincia Mardin din sud-est se remarcă prin experiențe culinare unice, care reflectă moștenirea sa multiculturală. Unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Drumul Mătăsii și casă pentru numeroase popoare și credințe, orașul se mândrește cu o bucătărie bogată, care folosește toate produsele regiunii și reflectă bogăția culturală a locului unde s-a născut agricultura.
Mardin: Bucătăria civilizațiilor
De la micul dejun până la cină, fiecare masă din Mardin se transformă într-un adevărat festin, oferind rețete diverse, pe gustul tuturor. Textura multiculturală a Mardinului influențează puternic patrimoniul său culinar iar la acest aspect contribuie și arhitectura. Trecutul cultural divers al orașului face din Mardin o destinație de neratat pentru pasionații de gastronomie.
În plus, la fel ca în alte orașe din sud-estul Turciei, bucătăria de la Mardin este în principal bazată pe carne. Multe dintre preparatele din Mardin combină fructele cu carnea și crează un profil de arome unic. Cu toate acestea, plantele locale, cum ar fi castraveții sălbatici, tuia, lemnul dulce și gundelia, joacă de asemenea un rol important în bucătăria orașului. Mai mult, bucătăria Mardinului este cunoscută pentru că este compusă dintr-o abundență de condimente, o moștenire a poziției sale pe istoricul Drum al Mătăsii. Condimente precum scorțișoara, coriandrul, cardamomul, ghimbirul și ienibaharul sunt folosite frecvent atât în preparatele sărate, cât și în deserturi.
Micul dejun în Mardin: Cel mai bun mod de a începe ziua
Nu există nicio îndoială că micul dejun turcesc este cel mai bun mod de a-ți începe ziua în timpul vizitei tale. Diferențele regionale sunt largi, iar diferite preparate sunt servite în diverse locații. Micul dejun tradițional din Mardin include numeroase varietăți, folosind produse locale din Mardin și împrejurimi. Vedeta mic-dejunului din Mardin este, fără îndoială, brânza locală, disponibilă aproape în fiecare anotimp. Aceste varietăți includ brânza lavaș din Mardin, brânza dil din Mardin, brânza dulce fără sare și brânza de capră. Pe lângă acestea, masa de mic dejun include za’atar, unt natural, tahini cu melasă, măsline Derik din Mardin și multe alte delicii.
Indicații geografice, gusturi unice
După micul dejun, poți vizita casele de piatră pitorești din Mardin, bisericile, mănăstirile și moscheile. Când simți nevoia unei gustări, poți gusta din specialitățile gastronomice cu indicație geografică, precum „sembusek” (un fel de plăcintă umplută cu carne) și içli „köfte” din Mardin (un înveliș de bulgur umplut cu carne tocată), care poartă denumirea de „ikbebet” în cazul preparatelor fierte și „irok” în cazul celor prăjite. Apoi, te poți plimba prin bazarurile istorice ale orașului. Pentru cină, poți savura kebaburi și preparate tradiționale din Mardin. Printre cele mai faimoase feluri de mâncare tradiționale ale orașului se numără kebabul cu ceapă, „kibbe” (burta umplută), „alluciye” (tocană de prune) și „firkiye” (tocană de miel cu migdale verzi). Îți recomandăm în mod special să încerci coastele umplute, , alături de un pahar de vin „siriac”, obținut printr-un proces tradițional viticol originar din Mesopotama. În timp ce coastele, o rețetă veche de secole, gătite timp de aproximativ trei ore, te vor încânta, vinurile „siriace” vor fi o opțiune excelentă pentru a le acompania, datorită aromei lor puternice. „Harire”, un desert asemănător unei budinci, făcută din melasă de struguri, este, de asemenea, o modalitate excelentă de a încheia cina. Nu pleca din oraș fără să guști celebra „mırra”, o cafea tare servită în cești mici, similară cu cafeaua turcească.
Suveniruri delicioase
În timp ce Mardin oferă aventuri gastronomice de neuitat pentru iubitorii de mâncare, el îți mai oferă și șansa de a lua acasă o parte din bogata sa moștenire culinară. Pe lângă bomboanele de migdale, vopsite în albastru cu coloranți obținuți din copaci Lahor și bulgurul din Mardin, preparate precum „cevizli sucuk” (cârnați de nucă făcuți din melasă de struguri), năutul prăjit sau premiatul ulei de măsline „Derik” - pot fi cadourile perfecte, pentru cei dragi atunci când te întorci acasă. Mardin produce o mare varietate de vinuri „siriace”, pe care le poți încerca în bazarurile și cramele din regiune. După degustare, te poți răsfăța pe tine și pe cei dragi cu vinurile care se potrivesc cel mai bine gustului tău.
Cum ajungi: Poți ajunge în Mardin cu zboruri directe din orașele din Turcia. Un zbor de la Istanbul către Mardin durează două ore. Mașini de închiriat, autobuze și taxiuri sunt disponibile de la Aeroportul Mardin până în centrul orașului.
Unde să stai: Mardin oferă diverse opțiuni de cazare, de la hoteluri de lanț până la pensiuni. Pentru a experimenta atmosfera autentică a Mardinului, poți sta într-o casă restaurată din Mardin, care funcționează ca hotel în orașul vechi.
Ce să vizitezi: În timpul șederii tale în Mardin, vizitează Castelul Mardin, Madresele Zinciriye-Kasımiye, Marea Moschee, Mănăstirea Mor Gabriel, Muzeul Mardin, Orașul Antic Dara, străzile înguste și casele de piatră ale Mardinului.
Parcursul meu profesional și construirea adultului de azi au două mari crezuri comune. Cred aprig și de neclintit în puterea cuvântului scris și în valoarea intrinsecă a fiecărui om. Acest lucru m-a determinat să...
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri