Atelierele de prim ajutor din cadrul expoziției cuprind informații actualizate conform Ghidului Consiliului European de Resuscitare și abordează următoarele subiecte despre primul ajutor de bază în cazul unei urgențe medicale: intervenția în cazul stopului cardio-respirator, inclusiv utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, starea de inconștiență și poziția laterală de siguranță, dezobstrucția căilor aeriene superioare (înecul cu un bol alimentar). Toate noțiunile sunt aplicabile pentru toate grupele de vârstă și vor fi prezentate în linii mari, accentul fiind pus pe partea practică, întrucât un atelier complet de prim ajutor are o durata de aproximativ 3h.
Fiecare secundă contează
Într-o eră în care asistența medicală imediată este primordială, importanța cunoștințelor de prim ajutor nu poate fi supraestimată. Primul ajutor acționează ca prima linie de apărare în cazul urgențelor medicale, influențând semnificativ rezultatele atunci când fiecare secundă contează. Statisticile recente arată că aproximativ 80% din toate stopurile cardiace au loc la domiciliu, subliniind necesitatea ca persoanele să dețină abilități de salvare a vieții.
Conform Consiliului European de Resuscitare, ratele de supraviețuire în cazul stopurilor cardiace în afara spitalului rămân scăzute, fiind în medie de aproximativ 10% în Europa. Cu toate acestea, resuscitarea imediată poate îmbunătăți semnificativ rezultatele. Din păcate, un studiu publicat în Lancet indică faptul că doar 40 % dintre adulții din Europa au primit cursuri de resuscitare cardio-pulmonară și doar 20 % se simt suficient de încrezători pentru a efectua resuscitarea cardio-pulmonară în caz de urgență. În plus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că sufocarea reprezintă un risc semnificativ în situații de urgență, care poate fi atenuat prin cunoștințe eficiente de prim ajutor. Cu toate acestea, un raport al Comisiei Europene relevă o statistică îngrijorătoare: 63% dintre europeni nu sunt conștienți de practicile de bază de prim ajutor. Acest lucru evidențiază un apel urgent la acțiune pentru ca comunitățile să acorde prioritate educației privind primul ajutor pentru a promova o cultură a pregătirii.
Conform romaniainsiguranta.ro: România este pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește numărul de persoane care cunosc manevrele de acordare a primului ajutor; 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor; doar 0.5% din cei 1.7 milioane de elevi înscriși în învățământul gimnazial și liceal din România au noțiuni de prim-ajutor; in România doar aproximativ 10% din populație știe cum să acorde primul ajutor.
„Este evidentă importanța instruirii oamenilor în vederea acordării primului ajutor în situația unei urgențe medicale care are loc în afara spitalului, acolo unde rolul de salvator îi revine în primul rând persoanei care asistă la un astfel de eveniment. Este foarte important să nu trecem nepăsători pe lângă o victimă, să prevenim lipsa intervenției din cauza fricii sau a cunoștințelor insuficiente despre acest subiect. O expoziție dedicată corpului uman este locul perfect în care participanții pot înțelege impactul acțiunii sau inacțiunii lor asupra acestuia, într-un moment în care viața victimei este pusă în pericol, motiv pentru care voluntarii Fundației pentru SMURD vor susține ateliere de prim ajutor în weekendul din data de 14-15 decembrie”, spune Dr. Iulia IORDACHE - coordonator program Prim Ajutor.
„Participarea la cursuri de învățare a primului ajutor este esențială. Împuternicind persoanele cu aceste abilități de salvare a vieții, sporim reziliența comunității, asigurându-ne că suntem cu toții pregătiți să ne sprijinim reciproc în momente de criză”, punctează Sorina BURLACU - General Manager, eventS.
Parcursul meu profesional și construirea adultului de azi au două mari crezuri comune. Cred aprig și de neclintit în puterea cuvântului scris și în valoarea intrinsecă a fiecărui om. Acest lucru m-a determinat să...
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri