După o perioadă în care s-a pus accent mai degrabă pe micșorarea dimensiunilor telefoanelor mobile, în urmă cu circa 15 ani s-a produs schimbarea revoluționară: începerea producției de smartphone-uri la scară largă.
De atunci și până în prezent, producătorii de telefoane mobile inteligente au lansat succesiv numeroase colecții de dispozitive, tot mai avansate din punct de vedere tehnologic. Lumea digitală a devenit accesibilă pe smartphone-uri, iar aceste obiecte au ajuns să fie favoritele utilizatorilor.
Gadgeturile moderne s-au dezvoltat substanțial de la un an la altul, cu actualizări semnificative atât în ceea ce privește designul, dar mai ales în privința performanțelor hardware și software. Un factor care a încurajat acest trend de upgrade succesiv a fost creșterea capacităților rețelelor mobile și fixe de internet, care au ajuns să ofere viteze spectaculoase față de cele din urmă cu două decenii.
Creatorii de tehnologie pentru producția de smartphone-uri au fost impulsionați să accelereze lansarea continuă de dispozitive tot mai performante în special datorită evoluției mediului online. Universul digital a crescut așteptările clienților dornici de gadgeturi care să depășească permanent noi limite și să înglobeze inovație impresionantă, tehnologie de ultimă generație. În plus, alte dotări au devenit de bază, pentru a îndeplini funcții importante - de exemplu NFC pentru plăți contactless, Wi-Fi pentru conectare la internet, generare hot spot date mobile.
Iată mai jos cele 3 tipuri principale de conținut online care au accelerat dezvoltarea smartphone-urilor în ultimii 15 ani, până la nivelul din prezent (care, cu siguranță, va fi depășit chiar în lunile următoare...):
Social media - conținutul postat și vizionat
Rețelele de socializare permit interacțiune avansată, implicare activă prin postări de materiale și comentarii, dar și vizionare pasivă de conținut, după cum dorește fiecare utilizator. Un astfel de comportament în materie de divertisment online a determinat brandurile de smartphone-uri să doteze aceste gadgeturi cu aparate foto-video tot mai performante (inclusiv pentru realizarea de selfie-uri). Desigur, reacția este în lanț, căci astfel de configurări necesită implicit baterie de capacitate mai mare.
Pentru a vizualiza video-uri și chiar transmisiuni live pe Tik Tok, Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat, Twitch și alte asemenea platforme, evident că orice posesor de smartphone își dorește ca telefonul său mobil să ofere o experiență fluidă, fără întreruperi, cu redare în cele mai bune condiții. De asemenea, tot mai multe persoane au statut de influencer, chiar și cu o mică audiență în jurul lor, și caută să realizeze astfel de transmisiuni în direct la un nivel de calitate cât mai ridicat.
Jocurile video pe mobil
Un alt segment de divertisment care a pus presiune puternică pe brandurile de smartphone-uri este cel al jocurilor video. De la jocuri simple de instalat pe gadget s-a ajuns la numeroase titluri complexe, asemănătoare celor disponibile pe PC-uri și console. Un bun exemplu este Free Fire, jocul battle royale dezvoltat de 111 Dots Studio și publicat de Garena Corporation, lansat pe 4 decembrie 2017 și dezvoltat prin actualizări succesive.
Ca jucător, când ești implicat într-o astfel de acțiune multiplayer, evident că ai nevoie ca smartphone-ul tău să aibă procesor performant și alte dotări potrivite și pentru pasionații de jocuri video. Dacă la început experiențele de gaming pe mobil erau posibile în foarte bune condiții doar pe terminale de top, lucrurile s-au schimbat semnificativ: un smartphone de clasă medie poate fi folosit cu succes pentru cele mai multe dintre jocurile video online dedicate unor astfel de dispozitive.
O nișă aparte este cea a jocurilor de cazinou. Platformele de online casino pun la dispoziția utilizatorilor colecții impresionante de jocuri pacanele și cu dealer live. În cazul unor astfel de forme de distracție, dincolo de spiritul competițional prezent în orice jocuri, apare și latura de potențial câștig financiar, ca extra beneficiu posibil în industria igaming. Astfel, utilizatorii de smartphone-uri pun și mai mult preț pe calitatea dispozitivelor în materie de experiență online.
Filmele și seriale de pe platformele de streaming video
Deși streamingul este utilizat în multe sectoare de divertisment, emblematic este cel al platformelor cu filme, seriale, documentare și, mai nou, transmisiuni de competiții sportive sau alte evenimente speciale. Acest sector a devenit concurență principală pentru posturile de televiziune și pentru cinematografe.
Companiile de profil investesc chiar în producții proprii, rezultând filme și seriale (inclusiv conținut reality) care se difuzează în premieră sau exclusiv pe aceste website-uri și aplicații bazate pe tehnologia de streaming video online. Netflix, Disney+, Max, SkyShowtime și Prime Video sunt cele mai cunoscute mărci internaționale de pe această piață, prezente și în România. Există chiar și branduri locale precum Voyo, AntenaPlay și PrimaPlay.
Utilizatorii urmăresc frecvent filmele și serialele de pe smartphone, mai ales când sunt în afara locuinței. Astfel, telefoanele mobile trebuie să fie capabile de a reda conținutul în condiții foarte bune, deși la rândul lor platformele de streaming au crescut calitatea video a producțiilor disponibile.
Sursa foto: canva.com
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?