Parada a avut loc la centrul comunitar laBOMBA din Rahova-Uranus, aflat in inima unei comunitati de tigani, galagiosi, colorati, fara scrupule si cu dragoste de viata.
Imi doream de multa vreme sa merg la un eveniment marca Rozalb de Mura, un label de moda pe care il apreciez foarte tare, unde designerul Olah Gyafras creaza vestimentatii aparate. Intamplarea a facut sa ajungem la eveniment mult mai devreme. Nu au trebuit decat cateva secunde ca sa ne dam seama ca ceea ce avea sa fie, era o prezentare de moda cu tinere femei rome, de toate dimensiunile, reprezentand frumuseti naturale si diverese.
Am simtit tot vacarmul pregatirilor, nebunia si agitatia mahalalei care astepta "marea parada" de moda. Pot sa spun ca nicicand nu am vazut un amalgam de oameni atat de diferiti: copii de tigani, dragalsi si galagiosi, tiganci frumoase, colorate si kitchoase, artisti, stilisti si hipsteri cu biciclete - un vacarm continuu si plin de viata, de energie care parca sublinia cumva, sensul bahic al vietii. Ca doar asa le place tiganilor sa traiasca, nu?
La ora inceperii evenimentului ne-am inghesuit cu totii in spatiul pe care fara sa vrei iti vine sa il alinti “BOMBA”, cuvant ce are menirea de a semnifica in mod perfect acel loc si atmosfera pe care o degaja. Evenimentul, aflat sub amprenta “Ofensiva Generozitatii” a fost cu adevarat “bomba”, dinamitat la propriu de acel public colorat de care va vorbeam, care traia cu pasiune acordurile unor copii de tigani condusi de catre saxofonistul Mihai Iordache.
Femeile comunitatii Rahova-Uranus au prezentat tinute realizate (improvizate) din haine reciclate, taiate si re-contextualizate timp de cateva zile, sub amprenta lui Olah Gyarfas – designerul labelului avangardist si foarte cunoscut la nivel international, Rozalb de Mura.
La momentul paradei, fiecare aparitie pe "catwalck" primea aplauze si fluieraturi infocate. Look-urile au fost documente ale clash-ului cultural despre care v-am vorbit si a colaborarii spontane dintre designerul seren Olah Gyarfas si cele mai active reprezentante ale comunitatii Rahova-Uranus care "si-au exprimat propriile notiuni despre frumusete, moda, feminitate, seductie, identitate etc. intr-un mod fascinant si fara echivoc".
“Tinta evenimentului, realizat exclusiv prin voluntariat, a fost cresterea gradului de constientizare a nevoilor sociale si culturale a membrilor comunitatii Rahova-Uranus”, spun organizatorii. Cred ca le-a iesit teribil de bine. Eu vreau sa ma mai intorc in acel loc si pentru alte evenimente. Am inteles cat de fascinant este amestecul dintre culturi si ce inseamna cu adevarat toleranta, stand acolo, cu tiganii in mahala, asteptand impreuna, inceperea unui eveniment de arta avangardista. Minunat!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară