Datele referitoare la modul in care tinerii utilizeaza contraceptia in Romania sunt ingrijoratoare. Mai mult de 60% dintre tinerele cu varsta intre 15 si 18 ani nu au folosit niciodata o metoda contraceptiva. Multi dintre tineri inca folosesc metode contraceptive naturale, aproape doua treimi dintre ei folosind metoda calendarului si contactului intrerupt. Ingrijorator este si faptul ca pana la 24% dintre femei, au ales cel putin o data contraceptia de ugenta, iar 30% au folosit metoda calendarului si aproximativ 30% a contactului intrerupt. Exista insa si un aspect imbucurator, din randul celor au ales pilula ca metoda contraceptiva pentru prima oara, 80% au mers la medicul ginecolog, 100% dintre femeile de varsta fertila au auzit de cel putin o metoda contraceptiva, 84,3% au folosit cel putin o metoda contraceptiva, 94,1% stiu de existenta prezervativului, 87,8% stiu de existenta pilulei.
„Medicul ginecolog sau specialistul in planificare familiala sunt singurii in masura sa ofere cele mai corecte informatii despre cea mai potrivita metoda contraceptiva pentru fiecare. Intrucat este mai simplu sa gasesti o solutie acum decat mai tarziu, recomand tinerilor sa se confrunte mai degraba cu alegerile pe care le fac decat cu anumite consecinte viitoare. Accesul liber la serviciile de educatie si asistenta pentru tineri, ar trebui sa mearga in paralel cu activitatea de dezvoltare si diversificare a metodelor contraceptive. Tinerii vor sa-si controleze viata, inclusiv sa isi asume responsabilitatea contraceptiei, dar trebuie sa aiba acces la servicii de contraceptie moderna si sa se inarmeze cu informatii de ultima ora privind metodele care sunt cele mai potrivite pentru ei”, spune dr. Iuliana Baltes, medic specialist in planificare familiala.
Asa cum declara cele doua organizatii implicate in Ziua Mondiala a Contraceptiei 2010 din Romania, „Tineri pentru Tineri” si „SECS”, ultimii ani au fost cu adevarat provocatori in ceea ce priveste programele de educatie pentru sanatatea reproducerii si a sexualitatii adolescentilor si tinerilor. Acestea au fost revizuite astfel incat sa raspunda cat mai bine nevoilor pe care tinerii le au in domeniul contraceptiei.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural