„Responsabilitatea contraceptiei cade in sarcina ambilor parteneri implicati intr-o relatie sexuala. Este responsabilitatea fiecaruia sa previna o sarcina nedorita sau o boala cu transmitere sexuala. Ca atare, credem ca este important ca tinerii sa devina constienti de importanta comunicarii in cuplu cu privire la modalitatile prin care pot sa previna diverse probleme de sanatate a reproducerii care pot aparea. Rusinea sau teama ca pot sa isi piarda partenerul prin astfel de discutii „desuete” nu au de ce sa existe. Cu alte cuvinte, daca nu le este „rusine” sa faca sex, ar trebui sa aiba aceeasi atitudine si fata de discutiile legate de protejarea sanatatii lor sexuale”, a completat Dr. Borbala Koo, Director Executiv SECS.
„Mai mult, discutia despre sex la modul general este importanta pentru orice persoana activa sexual si consider ca s-a depasit momentul de egalitate intre subiect tabu si sex. Pana la urma, asa apar copiii de sute de mii de ani, iar problemele demografice ale Romaniei si ale multor tari din Europa sunt deja cunoscute. Discutia despre contraceptie, anterioara actului sexual, este modalitatea cea mai simpla si confortabila prin care cei doi parteneri se pot bucura de acel moment, fara griji, temeri si sa devina doar atunci cand isi doresc, parinti”., a completat Adina Manea.
In sondajul international „Contraceptia: Cine este responsabil pana la uma? s-au implicat 25 tari si peste 5.000 tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani din Asia Pacific, Europa, America de Nord si America Latina. Studiul sprijinit de o coalitie de zece organizatii internationale preocupate de sanatatea sexuala, Grupul de Actiune al Tinerilor si subliniaza o diferenta intre atitudinea tinerilor fata de acceptarea responsabilitatii contraceptiei si ceea ce fac ei in viata lor de zi cu zi.
Rezultatele sondajului sunt semnificative deoarece nivelul sarcinilor neplanificate constituie la nivel global un motiv de ingrijorare majora, in special in randul celor foarte tineri. In toata lumea, aproximativ o treime din cele 205 milioane de sarcini care au loc in fiecare an sunt neplanificate. In plus, statisticile arata ca cele mai mari rate raportate de BTS ( boli cu transmitere sexuala) se inregistreaza in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani si doar un numar foarte redus de adolescenti (intre 15 si 19 ani) es la servicii BTS acceptabile si pe care si le pot permite.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural