Motivul cel mai frecvent citat in sondaj pentru neutilizarea contraceptiei este faptul ca nu era la indemana in acel moment. Totusi, obstacolele variaza in tarile si regiunile analizate. In Thailanda, peste o treime dintre tinerii care au recunoscut ca intretin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou au declarat ca motivul principal pentru care nu au utilizat contraceptia este faptul ca ‘nu este frumos”.
In Regatul Unit si Norvegia, unde contraceptia este disponibila imediat, o cincime dintre tinerii care au recunoscut ca intretin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou, nu au utilizat contraceptia deoarece ‘bausera alcool si uitasera”
Comparand cu anul trecut, nivelul cunostintelor despre contraceptie a scazut in special in regiunea Asia Pacific, unde doar 28% dintre tinerii asiatici si australieni considera acum ca sunt bine informati despre optiunile de contraceptie existente fata de 36% in 2009. In multe regiuni, persista preconceptii conform carora unele metode inadecvate de contraceptie reprezinta un mod eficient de a preveni o sarcina neplanificata. In Rusia, peste jumatate dintre respondenti considera ca ‘metoda contactului intrerupt” este sigura. In Peru, o cincime dintre respondenti considera ca intretinerea raporturilor sexuale in timpul menstruatiei este o metoda eficienta de contraceptie.. Iar in Turcia, peste o treime dintre tineri considera ca dusul sau baia dupa intretinerea raporturilor sexuale sunt sunt eficiente in prevenirea unei sarcina neplanificate.
„Asa cum reiese din raport, problema centrala ramane facilitarea informatiilor despre contraceptie si a educatie intr-un mod accesibil. Consider ca este foarte important ca parintii, profesorii si personalul medical sa ii convinga pe tineri sa vorbeasca despre contraceptie si sa realizeze ca este frumos sa-si controleze viata! Stim cu totii cat este important pentru tineri sa arate bine atunci cand se pregatesc pentru o intalnire, de aceea ridicarea contraceptiei la acelasi nivel de importanta, nu va fi usoara. Si totusi se poate realiza daca ne straduim cu totii sa-i stimulam pe tineri sa le placa si sa-si asume intreaga raspundere pentru sanatatea lor sexuala” a incheiat Borbala Koo, Director Executiv SECS.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural