Comunicat de presa
Joi, 21 octombrie, ora 19.00, la Sala Atelier, Teatrul National Bucuresti gazduieste spectacolul Galileo, Papa si Vrajitoarea in regia lui Riccardo Rombi.
Turneul Companiei de teatru Catalyst este continuarea unui proiect de schimburi culturale Florenta - Bucuresti, in cadrul caruia trupa TNB a sustinut, la sfarsitul lunii martie, cateva reprezentatii cu spectacolul Lectia de Eugene Ionesco, in regia lui Horatiu Malaele.
Scris si regizat de Riccardo Rombi, productia italiana de data recenta Galileo, Papa si Vrajitoarea povesteste un fragment din viata lui Galileo Galilei, pornind de la insemnarile celebrului om de stiinta si de la cronicile despre viata sa. Artistul italian imagineaza un Galileo necunoscut si surprinzator, care se erijeaza in vanzator de termometre, ocheane, pendule si ochelari, incercand astfel sa supravietuiasca. Mai mult de atat, genialul negustor incearca sa-si imagineze pelegrinii aflati in drum spre Roma ca pe niste potentiali discipoli, dorind pe aceasta cale originala sa invinga obtuzitatea indarjita a bisericii.
Protagonistul, Paolo Santangelo, chemat sa intruchipeze figura „parintelui stiintei moderne", redeseneaza cu trasaturi neasteptate figura celebrului om de stiinta: negustor iscusit, dar si revolutionar al ratiunii, combatant neobosit impotriva superstitiei si ignorantei, fugind de dusmani, de proteste si de excomunicari. Naratiunea scenica, lucida si emotionanta, facand rapel la commedia dell'arte, este capabila sa imbine "nebunia" stiintei, geniul umanist, vegherile extenuante si calatoriile cu iz picaresc.
In scena, un car (scena de negustorit a descoperirilor sale) si trei personaje: Galileo Galilei (Paolo Santangelo), un servitor (Jacopo Gori) si o misterioasa aparitie feminina (Stefania Stefanin), cand fermecatoare curtezana, cand simpla tovarasa de drum, insotindu-i in aceasta aventura plina de ciocniri. Sunt doua lumi diferite aici, una legata de superstitie, de zodii, de cartea cerului si de refuzul cunoasterii stiintei, iar cealalta - a celui ce priveste stelele cu ocheanul. Trei figuri la marginea unei societati care, astazi ca si atunci, incearca sa regaseasca lumina ratiunii."
Au mai contribuit la crearea acestui spectacol cu o atmosfera plina de magie, Annamaria Russo (decoruri), Emanuela del Panta (costume) si Gianfranco Michler (lumini).
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri