Spectacolul pe care l-a adus anul acesta la Bucuresti este compus de asemenea, din doua parti: cea performata live de catre un tip cu aer foarte didactic si cea in care Ivana Muller documenteaza practic, toate incercarile si experimentele ei, legate de tema gandurilor. Demersul este pe cat de serios, pe atat de ironic. Ivana Muller intervieveaza mai multi specialisti - Prof. F. Siemsen (medic - Germania), Prof. Bojana Kunst (filosof- Slovenia), Prof. W.A. Wagenaar (psiholog - Olanda), Dr. Christian Roder (psihiatru - Germania), Alexandra Thiel (instructor trampolina - Germania) si porneste de asemenea in propria-I aventura legata de tema gandurilor, folosind instrumentul care ii este cel mai la indemana, adica perform-artul. Ea isi cantareste capul incercand sa se gandeasca la lucruri complicate si mai apoi la lucruri facile. Apoi ii roaga si pe prietenii ei, 50 la numar, sa faca acelasi lucru. Continua tot felul de astfel de “experimente” performative - Cum se transforma calitatea gandurilor atunci cand bei pahar dupa pahar, de tarie?, etc.
Tipul didactic din scena prezinta cu lux de amanunte, foarte coeerent si perfect pronuntat, fiecare episod al incercarilor Ivanei de a gasi un raspuns la intrebarea ei. Cautarea continua si in acest moment.
The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin - Muzeul Ntional de Arta Contemporana
Asa s-a incheiat Festivalul eXplore Dance 2010. Si a fost chiar un final in stil grandios pentru arta contemporana. De data asta am fost plasati undeva intre artele video si performance, intr-un cadru ideal- spatiul expozitional al MNAC, care a fost monopolizat de catre Hogue si Benjamin. Am fost invitati sa vizionam un clip in care cei doi performeri executau imagini atipice, sacadate, pasind pe cararea noroioasa a unui spatiu salbatic. Pentru ca mai apoi sa parcurgem o intreaga expozitie cu proiectii video ale unor performance-uri inregistrate. Alte decoruri, alte costume, de fiecare data cei doi, aceeasi atmosfera si miscari spasmice care se completeaza in mod armonios, totusi.
Cei doi isi simt fiecare miscare, se urmaresc, se urmeaza si totul devine o comunicare corporala. Am retinut un astfel de performance filamt si ulterior expus la MNAC, in care cei doi performeaza pe un timp cu burnita, in fata unui public zgribulit si cu umbrele, totul completandu-se intr-un mod uluitor. Exact senzatia asta o ai privindu-i pe Sam si Hogue - un soi de discomfort. Si totusi nu pleci. Stai pe loc ca sa vezi finalul. Credeam ca aceasta expozitie era finalul. Dar nu, intr-una dintre camarutele spatiului expozitional, cufundat in intuneric pentru a facilita o buna vizionare a filmelor performative, am avut surpriza sa ii descoperim pe cei doi artisti in timpul unui nou performance, si care, inregistrat fiind, acum completeaza colectia de video-uri care vor fi expuse in alte locuri ale artei contemporane, unde probabil ca vor fi filmate alte performance-uri, astfel incat acest balet al celor doi, devine infinit.
Am observat ca cei doi artisti nu prea pun pret pe cat de numeros este publicul lor. Noi incercam realmente sa ne inghesuim , pe toata suprafata demarcata de spatiul unei usi, pe unde puteam privi cele ce se intampla in interior. Poate ca da, in definitiv, un produs cu adevarat valoros in arta, nu are nevoie de prea multe aplauze…
Un articol de Iulia Sima
Foto front: din spectacolul frantuzoaicei Julia Cima - Dance Beyond Borders
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice