Arta vizuala contemporana este un alt mod de a chestiona ambianta socio-politica: subiectului exotic, oricare ar fi acesta, i se atribuie din start doua calitati esentiale, si anume distanta mare fata de entitatea analitica si caracteristicile formale neobisnuite/ciudate pentru aceasta.
Deschidere oficiala a expozitiei UTOPIA OF EXOTIC va avea loc in data de 09 Decembrie 2010, de la ora 19:00 la centrul pentru arta contemporana Pavilion Unicredit si va fi deschisa pana in data de 27 februarie 20100. UTOPIA OF EXOTIC poarta semnataura curatoriala a tanarului Andrei Craciun.
Dar ceea ce este cu cat mai departe de un analist devine din ce in ce mai putin demn de a fi cunoscut. Propunerea cunoasterii se substituie propunerii indiferentei si superficialului de a fi cunoscut. Cand vorbim despre state-natiuni-societati putem afirma lejer ca, urmarind cu naivitate un sistem utopic de valori, ai putea trage concluzia ca exotismul implica un tip de reciprocitate intre subiect si analist. Undeva se stabileste o conexiune vaga intre cel ce determina ceea ce este si cel ce este determinat. Dar totusi societatea occidentala si-a asumat statutul de analist absolut. De aici modalitatea de raportare la spatiul aparent exotic isi modifica parametrii de evaluare...
Imagine: Hong-An Truong, Resistance Can Be Quiet, c-print, 20/24 inches, 2005. Courtesy of the artist.
Astfel spatiul exotic, de-a lungul istoriei, a fost un spatiu al experimentelor sociale, economice, politice, generate de idei si ideologii utopice. Ipoteza potentialului de metamorfoza a spatiului non-vestic intr-un paradis social a fost desfiintata de istoria secolului 20 cu argumente violente si traumatizante. Utopia, fie ea un concept, o idee, o aparenta sau o realitate poate fi privita astfel: exoticul poate fi tratat ca subiect utopic tocmai datorita lipsei unei reciprocitati in relatia dintre analist si subiect.
"In acest sens Utopia of Exotic, o incursiune a ceea ce inseamna astazi cumulul celor doi termeni, exploreaza aspectele economice, sociale si politice a ceea ce societatea vestica considera taram, cultura exotica, incercand sa evidentieze caracterul utopic al termenului exotic", spune de Andrei Craciun (extras din publicatia cu acelasi titlu).
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice