IN ACEST ARTICOL:
Acest concert este primul dintr-o serie de 6 concerte organizate cu scopul strangerii de fonduri pentru interventiile urgente necesare salvarii mai multor biserici de lemn din nordul Olteniei si sudul Transilvaniei, clasate pe lista monumentelor istorice romanesti.

Comunicat de presa

Asociatia SoNoRo, Fundatia Pro Patrimonio si Ordinul Arhitectilor din Romania organizeaza primul concert din seria 'Muzica de camera pentru bisericile de lemn'. Evenimentul va avea loc pe 28 ianuarie, ora 19:30, la Cercul Militar National, Sala Bizantina, Str. Constantin Mille nr. 1. Biletele se pun in vanzare la Libraria Carturesti.

In concert se vor interpreta urmatoarele lucrari: Trio in B-Majo – D471 de Franz Schubert, Duo for Violin and Violoncello, Op.7 de Zoltan Kodaly, Aubade for string trio de George Enescu si String Trio in G-Major, Op. 9 Nr. 1 de Ludwig van Beethoven. Aceste opere vor fi interpretate de Razvan Popovici (viola), Erik Schumann (vioara) şi David Cohen (violoncel).

Acesta este primul dintr-o serie de 6 concerte organizate cu scopul strangerii de fonduri pentru interventiile urgente necesare salvarii mai multor biserici de lemn din nordul Olteniei si sudul Transilvaniei, clasate pe lista monumentelor istorice romanesti.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ziua Națională a României pe scena La Fenice Stele ale Operei Româneşti la Veneţia Întrebări de cuplu - Cum poți ajunge să îți cunoști partenerul mai bine Festivalul Internațional Film O Clock aduce în prim plan o selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice

“Muzica de camera pentru biserici de lemn” este parte a proiectului “60 de biserici”, initiat de Ordinul Arhitectilor, Fundatia Dala si Fundatia Pro Partimonio in urma cu 2 ani. Actiunea de strangere de fonduri se va desfasura prin intermediul organizarii de concerte caritabile de muzica de camera cu tineri interpreti inscrisi in programul SoNoRo – INTERFERENTE. Concertele din cadrul programului “Muzica de camera pentru biserici de lemn” vor avea loc o data pe luna, in mai multe locatii din Bucuresti – sedii de ambasade, consultate, sali de concerte, centre si institute culturale.

Bisericile din lemn sunt de dimensiuni mici si, impreuna cu cimitirul in care se afla, formeaza de cele mai multe ori un ansamblu peisagistic foarte reprezentativ pentru comunitate, dar si valoros din punct de vedere cultural. Deseori ele sunt pictate in interior, cateodata si in exterior, iar scenele religioase cuprind informatii pretioase despre viata locala, uneltele folosite, costumele de epoca sau ierarhii sociale. Fiecare donatie, oricat de mica, contribuie direct la scaparea din primejdie a unei biserici de lemn”, spune Domnul Arh. Serban Sturdza, Presedintele Fundatiei Pro Patrimonio.

Spectacolul de gală organizat de Opera Națională București cu ocazia Zilei Culturii Naționale Cum călătorim cu avionul când avem copii mici Povestea tragică a Iuliei Hașdeu, prima româncă care a studiat la Universitatea Sorbona din Paris

In urma unor cercetari facute de Fundatia Dala si de alti arhitecti pasionati, au fost selectate 60 de biserici din nordul Olteniei si sudul Transilvaniei care sunt cel mai amenintate de disparitie. Pe teritoriul Romaniei sunt cateva sute de astfel de monumente istorice clasate si toate sunt aproape necunoscute, dar adapostesc elemente semnificative de arhitectura si pictura de secol 17-19. Cele 60 de biserici selectate sunt raspandite pe o arie larga in regiunea Gorj (19 biserici), Valcea (12 biserici), Hunedoara (21 biserici) si Sibiu (8 biserici).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri