Dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, J.R.R. Tolkien a decis sa isi termine studiile inainte de a fi inrolat in 1916. A fost martor la ororile "Marelui Razboi", pierzand multi prieteni apropiati. Acesta a declarat: "Pana in 1918 toti in afara de un prieten apropiat au murit".
El a supravietuit datorita unui tifos recurent, care l-a adus inapoi in Marea Britanie. Nu a vorbit in mod direct despre aceste experiente, insa i-au influentat scrierile.
in 1917, J.R.R. Tolkien a inceput sa lucreze la clasica lui lucrare - "The Simarillion", inima mitologiei sale, mereu revizuita pana la moartea sa din 1973. Continutul sau incepe de la crearea Universului si continua cu aparitia raului si rebeliunea lui Noldor.
Foarte multe elemente din aceasta carte dau impresia ca "Lord of the Rings" reprezinta o poveste adevarata. Spre deosebire de "Silmarillion", cartea "The Hobbit" a fost un simplu basm si o aventura pentru copii. Povestea are un final fericit pentru toate personajele si se axeaza pe triumful binelui asupra raului avand totodata si un foarte mare succes comercial.
In urma succesului inregistrat cu "The Hobbit", Tolkien a fost sfatuit sa scrie si o continuare a acesteia, iar astfel a inceput "Lord of the Rings". Dupa putin timp a devenit chiar diferita fata de carte, deopotriva ca domeniu si dimensiune. In 1965 cartea a fost publicata in Statele Unite ale Americii si a devenit un best-seller international. Trilogia "Lord of the Rings" este recunoscuta ca fiind cea mai populara din toate timpurile.
Astfel, a fost adaptata pentru radio de 4 ori. In 1955 si 1956, postul de radio BBC a creat o adaptare de 12 parti. Trilogia de filme "Lord of the Rings" produsa de New Line Cinema a fost apreciata la nivel mondial si au fost nominalizate pentru mai multe Academy Awards, inclusiv Best Picture, Best Director, Best Adapted Screenplay si Best Original Score, adunand un total de 11 premii Oscar.
Tolkien a murit in 1973, la doi ani dupa sotia sa. in 2008, The Times l-a inclus in topul sau "The Greatest British Writers since 1945" pe a 6-a pozitie, iar Forbes l-a declarat a 5-a persoana intr-un top al celebritatilor decedate cu cele mai mari castiguri.
Informatii oferite de books-express
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice