Nu trebuie uitate filmele redescoperite. Este vorba despre „Patul lui Procust” (2002, regia Sergiu Prodan si Viorica Mesina), o adaptare dupa Camil Petrescu necunoscuta publicului romanesc dar la care si-au dat concursul mari actori precum Oleg Iankovski, Maia Morgenstern, Adriana Trandafir si altii, un documentar incredibil precum „Atunci s-a cladit orasul” (1970) al lui Constantin Vaeni sau o prima ecranizare dupa Panait Istrati - filmul mut ucranian „Kira Kiralina” (1928, regia Boris Glagolin).
La Cetate vor mai putea fi vazute filme avand ca personaj Dunarea precum „Donau, Duna, Dunarea” (2003, Austria, regia Goran Rebici), in care ii putem regasi pe actorii Florin Piersic si Ioana Flora, „Frumoasa Dunare albastra” (2008, Serbia, regia Darko Bajic), o ecranizare maghiara a romanului “Pilotul de pe Dunare” de Jules Verne, documentarul „Ultima primavara pe Ada- Kaleh” (1968, regia Petre Sirin) si un documentar maghiar, „Exodul de pe Dunare” (1998, regia Peter Forgacs) in care apar imagini color unice cu refugiatii germani si evrei din Basarabia, ca si cu porturile dunarene.
Pe langa filmele care vor putea fi vizionate gratuit, la Cetate, in cadrul Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara va avea loc lansarea celei de-a doua editii a cartii semnata de selectionerul Marian Tutui, “Orient Express. Filmul romanesc si filmul balcanic”. Cartea este tradusa in limba engleza si a obtinut in 2008 premiul Asociatiei criticilor de cinema din cadrul UCIN.
Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara va avea loc in acest an in perioada 18-27 august, in Portul Cultural Cetate (langa localitatea Cetate, in zona Calafat).
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice