Beethoven, compozitorul surd
Pentru multi dintre noi, Ludwig Van Beethoven este unul dintre cei mai mari compozitori care au existat vreodata. El s-a nascut pe 16 decembrie 1770 (botezul sau a fost inregistrat pe data de 17 decembrie, iar obiceiul era ca acesta sa se faca cu o zi dupa ce pruncul se nastea) la Bohn si a murit pe 26 martie 1827 la Viena.
Beethoven a revolutionat complet muzica compunand doua dintre cele mai lungi simfonii scrise pana in acea vreme – Eroica (Simfonia Nr. 3) si faimoasa Simfonie Corala (Simfonia Nr. 9). Muzica lui Beethoven este cea mai dramatica, iar Simfonia Nr. 9 este prima in care sunt inclusi si cantareti – 4 solisti si un cor intreg. Oda Bucuriei din aceasta lucrare a devenit una dintre cele mai faimoase piese musicale scrise vreodata. Mai mult, Beethoven s-a folosit in lucrarile sale de instrumente ce pana atunci erau folosite exclusiv pentru pasaje solo, insa cea mai remarcabila reusita a sa este ca majoritatea compozitiilor au fost create dupa ce a inceput sa surzeasca. Cand a compus Simfonia Nr. 9 si Missa Solemnis era complet surd. Dovada clara ca muzica se simte, nu se asculta.
La multi ani Ludwig van Beethoven!
Acum asezati-va confortabil, dati click pe play si simtiti muzica lui Beethoven.
Sonata Lunii
Fur Elise
Oda Bucuriei
Simfonia Eroica
Concertul Nr. 5 pentru pian
Romanta pentru vioara (1)
Simfonia Nr. 5
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn