Iubirea este o experienta impartasita de doi oameni, dinamica ei variind de la persoana la persoana si de la cuplu la cuplu. Arthur Aron, profesor in cadrul Universitatii Stonybrook din New York, a studiat din punct de vedere psihologic fenomenul iubirii ce are loc intre doi oameni, observand dinamica acestuia in functie de anumiti factori si imprejurari. Concluziile sale fac referire la conditia umana si la predispozitia omului la a se indragosti. In opinia sa, omul se afla intr-o permanenta cautare a propriului eu, simtind continuu nevoia de a se dezvolta personal. Iar relatiile pe care le construim cu cei din jur constituie principala modalitate prin care incercam sa dam o forma concreta acestei dorinte de perfectionare. “Am descoperit in cercetarile noastre cat de important poate fi pentru o persoana sa se simta importanta si eficienta, mai ales in cadrul unei relatii”, spune Arthur Aron. Aceasta dezvoltare personala implica la randul sau necesitatea omului de a se simti independent.
“De obicei ne indragostim de persoanele care ni se par atragatoare si despre care consideram ca s-ar potrivi cu noi, dar suntem predispusi sa fim mai atrasi de persoanele care simt la randul lor atractie fata de noi. Doar in aceasta situatie se creeaza un prilej favorabil dezvoltarii individuale. Iar atunci cand simtim ca unele persoane se simt atrase de noi, apare involuntar un val de bucurie”, afirma acesta. Faptul ca persoana respectiva nu se simte atrasa de noi ne determina sa ne formam o parere negativa asupra propriei persoane si ca atare suntem mai putin predispusi la a ne indragosti de persoana respectiva.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice