IN ACEST ARTICOL:
Crizele cele mai frecvente care apar in viata unui cuplu pornesc de la modul in care fiecare persoana dintr-un cuplu percepe sentimentul de libertate.
Crizele cele mai frecvente care apar in viata unui cuplu pornesc de la modul in care fiecare persoana dintr-un cuplu percepe sentimentul de libertate. Pentru unii, libertatea inseamna posibilitatea de a alege pentru ei insisi si nu pentru celalalt, inseamna dreptul de a trai dupa bunul plac, inseamna ocazia de a privi si spre alte orizonturi, altele decat cel pe care le au alaturi de cel iubit, inseamna sansa de a face ceea ce vor, atunci cand vor, pentru ca asa considera ei de cuviinta, inseamna posibilitatea de a alege intotdeuna doar pentru ei insisi. Si totusi, cat drept avem la libertate atunci cand nu ne referim doar la o singura persoana ci la doua suflete pereche? Cum ramane cu libertatea individuala atunci cand nu mai vezi fericirea doar de unul singur, ci in doi?

De cele mai multe ori, secretul succesului unui cuplu fericit are la baza o conditie prima: aceea a negocierilor, a cedarii si a renuntarii. Fiecare dintre cei doi parteneri renunta la un moment dat in favoarea celuilalt, fiecare doreste binele celuilalt mai presus de propriul bine. Si chiar daca nu primeste, in schimb ofera... Este valabila si reciproca, partenerul isi rasplateste perechea, incercand sa-i faca partenerului pe plac. Ceea ce este discutabil insa este faptul daca in dorinta noastra de consolidare a cuplului, nu renuntam, chiar si fara sa ne dam seama, la propria identitate in favoarea identitatii cuplului. Se traduce oare dependenta unui partener de celalalt prin pierderea identitatii personale? Caci in incercarea noastra de a-i face celuilalt pe plac si pentru a-i demonstra iubirea, renuntam la o parte din visurile, sperantele si planurile nostre de viitor. Nu in sensul ca nu le putem indeplini si alaturi de cel iubit, ci in sensul ca implicit atunci cand faci alegeri importante in viata nu le faci doar in numele tau. Le faci pentru tine, dar gandindu-te la amandoi.

Exista persoane care considera ca individualitatea poate fi pastrata intr-un cuplu. In ideea ca exista un spatiu comun unde este permisa dependenta unui partener de celalalt si un spatiu individual in care poti fi tu insati fara a-l leza sau rani pe celalalt, ma intreb cat de subtire este limita intre cele doua. Unele persoane considera insa ca nu poate fi vorba de negociere in cuplu, nimeni nu trebuie sa renunte la nimic atata timp cat spatiul de miscare personal nu este incalcat. De-a lungul unei relatii pot aparea compromisuri, renuntari si constrangeri, insa atata timp cat nu calci in afara acestui spatiu, se poate vorbi si de libertate personala si de libertate in cuplu. Putem avea preocupari, activitati si interese diferite de ale partenerului de viata. Acest lucru nu inseamna insa ca nu le putem pastra de-a lungul relatiei. Ne simtim vii si il iubim pe celalalt tocmai pentru ca suntem atat de diferiti, iar in momentul in care trebuie sa renuntam la o parte din noi, la libertatea noastra, se poate intampla sa apara un prim semn de sfarsit de relatie. Libertatea in cuplu este insa perceputa in mod diferit de catre fiecare persoana in parte. Tu cum vezi libertatea in doi?

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri