Cercetarile au aratat ca micutii crescuti fara televizor sunt mai sociabili, tovarasi mai buni de joaca. De aceea, se recomanda petrecerea a cat mai putine ore in fata televizorului. Specialistii recomanda ca un copil care are mai mult de 2 ani sa nu priveasca la televizor mai mult de 1-2 ore pe zi.
Nu exista niciun dubiu ca televizorul are si partile lui bune atunci cand este folosit in cantitati moderate- este un excelent educator si animator, dar are si partile lui proaste.
In ciuda avantajelor pe care le ofera, prea mult privit la televizor poate fi daunator: copiii care petrec mai mult de 4 ore pe zi in fata televizorului sunt predispusi la obezitate infantila; copiii care vad secvente violente au impresia ca lumea este inspaimantatoare si ca ceva rau li se poate intampla. Cercetarile au aratat ca televiziunea incurajeaza rasismul si misoginismul (ura fata de femei) sau androgisnismul (ura fata de barbati).
Nici problemele de sanatate cauzate de privitul la TV nu sunt de ignorat. Printre ele se numara: stimularea simturilor (copiii devin astfel mai obositi) si de aceea nu se recomanda vizionarea TV seara la culcare pentru ca excita copilul si acesta va avea un somn agitat; scaderea capacitatii de concentrare; tulburarile de vedere.
Cercetatorii au corelat vizionarea excesiva a televizorului cu obezitatea, deoarece atunci cand priveste la TV, copilul nu are o activitate si tinde sa rontaie o gustare. In plus, datorita reclamelor la chips-uri si bauturi carbogazoase indulcite copiii sunt indemnati sa consume din ce in ce mai mult junk-food.
Cand vine vorba de televizor, parintii trebuie sa adopte calea de mijloc, permitand copilului sa-l priveasca un timp limitat. Este mai bine pentru parinte sa controleze folosirea televizorului si sa-i invete pe copii ca acesta este un mod de divertisment ocazional si ca nu trebuie sa neglijeze iesitul la joaca cu prietenii, sportul sau cititul in favoarea televizorului.
Cum il inveti limitele televizorului?
Iata cateva sfaturi pe care le poti folosi pentru a limita vizionarea televizorului:
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară