Majoritatea oamenilor (85% din rasa alba) au Rh pozitiv. Aceasta inseamna ca ei au factorul Rh, o proteina care se gaseste pe suprafata hematiilor (globulele rosii din sange). Restul de 15% din populatia europeana nu are aceasta proteina pe suprafata globulelor rosii si deci are Rh negativ (sau mai exact nu are Rh).
Ce este incomptibilitatea de Rh?
Incompatibilitatea de Rh apare atunci cand o femeie cu Rh negativ ramane insarcinata cu un barbat care are Rh pozitiv. Deoarece factorul Rh este mostenit intotdeauna de la tata, fatul va avea tot Rh pozitiv. In aceasta situatie, organismul mamei incepe sa produca anticorpi (anticorpi anti-D) impotriva globulelor rosii ale fatului, hematiile fatului sunt distruse si astfel apare anemia hemolitica a fatului.
In timpul sarcinii, dar mai ales in timpul nasterii, celulele sangvine Rh pozitiv ale fatului care sunt considerate “straine” de catre organismul gravidei, pot patrunde in circulatia acesteia, organismul ei incepe sa fabrice anticorpi si astfel se produce fenomenul de “sensibilizare”.
La prima nastere nu apar probleme, deoarece organismul mamei produce lent si in cantitate mica anticorpii, dar dupa nastere mama continua sa produca anticorpi tot restul vietii, iar la nasterile ulterioare raspunsul anticorpilor se va declansa precoce si rapid.
Daca inainte de prima sarcina cu un copil cu Rh pozitiv apare un eveniment care sensibilizeaza organismul matern (transfuzii de sange cu Rh pozitiv, avort spontan sau intrerupere de sarcina, manevre medicale invazive in timpul sarcinii, care determina patrunderea sangelui fetal in sistemul circulator al mamei) atunci raspunsul anticorpilor va actiona rapid, determinand anemia fatului.
Care sunt urmarile asupra fatului?
Incompatibilitatea de Rh determina in principal anemia fatului. Anticorpii produsi de mama traverseaza palcenta si ataca hematiile fatului, distrugandu-le. Astfel de fetusi se nasc cu icter important (colorarea in galben a tegumentelor si mucoaselor) si anemie. Anemia poate deveni atat de severa incat afecteaza creierul, inima si poate produce chiar moartea nou-nascutului.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri