Desi am putea face o distinctie intre gandirea si motivatiile barbatilor si cele ale femeilor, la o analiza mai atenta constatam ca acel act care legalizeaza o relatie este inca strans legat in mintea noastra de intemeierea unei familii. De ce ai nevoie sa te casatoresti pentru ati intemeia o familie? De ce sa nu alegi sa traiesti langa omul iubit pur si simplu? Acea hartie e cea care te responsabilizeaza mai mult, care da un sens existentei tale?
Motive pentru care sa te casatoresti gasesti nenumarate: veti imparti totul, mai ales material, veti simti ca impartiti si bucuriile, si tristetile, si grijile, veti avea cu cine sa faceti planuri pe termen lung, veti avea cu cine sa participati la petreceri, nunti, botezuri.
Ce ii determina pe unii sa fie atat de incrincenati, sa-si doreasca cu disperare casatoria? Sa fie doar dorinta de a “intra in randul lumii”? Sa fie doar impresia ca in felul acesta vor scapa de singuratate? Sa fie dorinta de a fi “siguri” ca celalat le apartine?
Ironia face ca atunci cand iti doresti cu disperare ceva acel lucru sa te ocoleasca si sa-ti puna rabdarea la grea incercare. In mod frecvent tinere domnisoare ajung sa faca o adevarata fixatie pe dorinta sau nevoia lor de a-si intemeia o familie.
Nu e de neglijat nici aspectul presiunilor externe ale familiei care isi doreste sa-si vada “copilul” asezat si la casa lui, de parca casatoria e un deziderat, o obligativitate. Iar daca acest lucru se intampla, cu siguranta niciodata prea devreme sau la momentul potrivit, nu se jeneaza nici o clipa sa inceapa sa discute si sa solicite “cat mai curand” un nepotel/nepotica, de parca acesti copii s-ar afla de vanzare la supermarket si nu e nici o dificultate sa achizitionezi unul…
Totusi, de ce sa te casatoresti? Nu reusesc sa gasesc un raspuns decent la aceasta intrebare. Poate pentru al avea pe cel pe care-l iubesti alaturi? Pentru ca exista o parte norocoasa dintre noi care chiar se indragostesc si dragostea lor e impartasita? Si singura lor dorinta e sa fie impreuna, in fiecare clipa libera, in fiecare moment, sa cunoasca fiecare gand a-l celuilalt, sa poata avea grija unul de celalalt cu multa dragoste si acest lucru e mult mai usor cand locuiesc in aceeasi casa…Dar tot nu e suficient pentru a justifica actul casatoriei. Pentru toate aceste lucruri nu ai nevoie de o hartie…Si totusi, o femeie indragostita isi doreste sa poarte numele barbatului iubit din mandrie, din nevoia de a-i apartine in totalitate, din dorinta de a-i darui un copil si cest copil sa aiba acelasi nume fapt care intareste ideea de familie, de intreg, de uniune. Barbatul isi doreste sa daruiasca numele sau pentru ca in felul acesta responsabilitatea lui e certificata de impartasirea aceluiasi nume. La urma urmei o casatorie este sau ar trebui sa fie un legamant de dragoste, devotament si respect facuta celuilalt, si doar in felul acesta se justifica in forma ei legalizata. Poate ca acesta este raspunsul la intrebarea “de ce sa te casatoresti?”….
Autor: Psiholog drd. Emilia Oprisan
Institut: Clinica TerapiaM
Sursa: Psiholife.ro
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri