Nu de alta, dar un studiu efectuat in 2006 de catre cercetatorii americani de la Universitatea din Ohio pe un esantion de 42 de cupluri, arata ca neintelegerea dintre soti influenteaza in mod negativ vindecarea ranilor. Din cauza conflictelor dese, ranile se vindeca mult mai greu. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta americani dupa efectuarea studiului. Sotii care au participat la studiu au fost rugati sa povesteasca despre lucrurile pe care vor sa le imbunatateasca in relatia lor de cuplu. A avut loc o discutie deschisa intre parteneri, intr-o atmosfera amiabila.
Dupa o perioada de timp, acelorasi cupluri casatorite li s-a cerut sa vorbeasca despre ceea ce ii deranjeaza la partenerul de viata. Discutia nu a mai fost atat de politicoasa de data aceasta, luand forma certurilor intre soti. Si in cazul discutiilor constructive si in cazul certurilor, pentru a studia modalitatea in care starea psihica influenteaza sistemul imunitar, cercetatorii le-au provocat participantilor rani minore. Se pare ca dupa discutia in contradictoriu, ranile s-au vindecat cu o zi mai tarziu decat dupa prima discutie linistita. Concluzia studiului ne arata ca buna intelegere intr-un cuplu duce la intarirea sistemului imunitar.
Pe de alta parte, intr-un articol aparut in publicatia Live Science, se prezinta rezultatele unui alt studiu efectuat asupra cuplurilor casatorite. De data acesta insa, s-au demonstrat beneficiile pe care le aduce cearta intr-un cuplu. S-a demonstrat ca certurile intre soti prelungesc durata vietii cuplurilor, cuplurile care isi reprima nervii traind mai putin decat cuplurile care isi exteriorizeaza mania. “Una din problemele pe care partenerii unui cuplu nu stiu cum sa o manevreze este negocierea. Este inevitabil ca intr-un cuplu sa nu apara conflicte, insa acestea pot fi rezolvate prin negociere. In cazurile fericite, sotii vad la parintii lor cum isi rezolva problemele si le imita comportamentul. De obicei insa, cuplurile dau dovada de ignoranta in rezolvarea sau aplanarea conflictelor”, este de parere Ernest Harburg, profesor doctor la Catedra de Psihologie si Sanatate Publica din cadrul Universitatii Michigan.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural