Asa cum prevede si Codului Familiei, obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care adopta si cel adoptat, bunici si nepoti, frati si surori si alte persoane prevazute de lege (fostii soti a caror casatorie a fost desfacuta prin divort sau desfiintata, sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot etc, in asemenea cazuri fiind prevazute conditiile in care exista o asemenea responsabilitate).
De cele mai multe ori, obligatia are un caracter reciproc, adica cel care are obligatia de intretinere, poate deveni, prin schimbarea situatiei concrete, cel indreptatit la intretinere. In cazul abandonului de familie, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala. S-a admis o asemenea inlaturare pe considerentul ca aceasta ofera o posibilitate de refacere a familiei, o posibilitate ca faptuitorul sa revina asupra conduitei sale si, astfel, sa-si reia indeplinirea obligatiilor sale de intretinere.
Un articol de Laura Scutaru
Laura este absolventa a Universitatii Bucuresti, Facultatea de Drept, membra a Baroului Bucuresti si colaborator Casa de Avocatura Coltuc
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară