Dr. Mihaela Arnon, medic specializat in stomatologie pediatrica, Glamour Dent
Expert Garbo
Dr. Mihaela Arnon a absolvit cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti - Facultatea de Stomatologie, si lucreaza cu copii de peste 15 ani, 14 dintre ei in Israel. Domnia sa are competente si experienta in tratamentele cu inhalosedare si analgosedare sau cu anestezie generala la copii, dobandita in cei 15 ani de activitate.
Sigilarile dentare ne scapa de grija cariilor
Cel mai des intalnite afectiuni dentare la copii sunt cariile, care afecteaza atat dentitia de lapte, cat si pe cea permanenta. Caria dentara este produsa in primul rand de insuficienta igienei dentare, asociata cu o alimentatie neechilibrata, de tip fast food si bauturi carbogazoase, impreuna cu un fond genetic deficitar.
In cazul cariilor, preventia este cea mai importanta, incepand cu igiena dentara zilnica completata de tratamentele de profilaxie din cabinetul stomatologic efectuate periodic, minim de doua ori pe an, care includ periajul profesional si fluorizarea.
O metoda inovatoare de profilaxie a cariei dentare este si sigilarea santurilor si fosetelor, care se adreseaza dintilor molari sau premolari, care nu sunt inca afectati de caria dentara. Este o metoda noninvaziva, nu doare si se practica incepand cu varsta de 3 ani si nu are o limita de varsta. Sigilarile
se adreseaza numai dintilor perfect sanatosi neafectati de carie si se considera ca tratamentul este eficient cu cat dintii se sigileaza in intervalul de timp cat mai apropiat de eruptia lor pe arcada, de aceea este recomandat parintilor sa se adreseze medicului imediat cum au erupt dintii pe arcade.
In ce consta procedura
Sigiliarea consta in aplicarea unui lichid de-a lungul suprafetei dintelui pentru a umple fosetele si santurile dentare. Aceste santuri si fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, precum si a calitatii smaltului la acest nivel, se dezvolta cu predilectie cariile. Lichidul este impins printr-o sonda pentru a capata forma necesara si este fixat prin fotopolimerizare cu lampa. Acest lichid contine si fluor, care se elibereaza continuu, intarind smaltul dintelui in zonele respective si protejandu-l impotriva cariilor. Interventia pentru 2-3 dinti de pe aceeasi arcada dureaza circa 10 minute si nu este dureroasa.
Parintii pot opta la cabinet fie pentru sigilarile clasice, cu material apropiat de culoarea dintilor, fie pentru sigilarile colorate. Avantajul sigilarilor colorate este acela ca orice modificare in structura dentara a copilului, inclusiv caderea unui colt de 1 mm, este usor sesizabila.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară