Viata intr-o familie moderna
Familia moderana e bazata insa pa un alt tip de valori. Respectul, increderea si aprecierea celuilalt pentru tot ceea ce face si este, mi se par valori de necontestat. Intr-o soceiatate in care barbatii si femeile au fiecare cate un serviciu si cel putin 8 ore de munca pe zi, esentiala este si impartirea treburilor casnice. Mai apoi, atunci cand apar cei mici, cei doi parteneri ar trebui sa ofere in mod echilibrat atentia lor catre acestia, caci ei au nevoie in egala masura atat de prezenta si intelepciunea tatalui, cat si de prezenta si intelepciunea mamei…Incepem astfel sa vorbim despre modelul familiei parteneriale: Cei doi muncesc impreuna si se implica in mod activ in problemele care survin. Cei doi iau decizii impreuna si negociaza parerile contrare cu respect. Isi ofera incredere si ingaduinta. Sunt deschisi unul fata de celalalt si comunica clar. Isi consolideaza relatia pe "a da" si "a primi" si nu pe "a impune in mod radical propriile standarde si valori".
Daca teoretizam putin, ajungem la ceea ce in mod sociologic a fost denumit “reconciliere intre munca si viata de familie”. Organismele internationale ca Uniunea Europeana incearca sa impuna acest nou tip de valori prin implementarea unor directive menite a incuraja familiile in directia unui parteneriat real. De exemplu, noua lege care ii indeamna pe tati sa stea acasa o luna cu bebelusii, face parte din aceasta noua perspectiva.
Este familia moderna, familia ideala?
de I.L.
Foto home page si pag. 1: shutterstock_26744152; 05/03/2012
Foto pag. 2: shutterstock_64606564; 04/15/2011
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9