31 Iulie 2012 publicat în Familie 47 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Parazitozele intestinale sunt unele dintre cele mai frecvente boli in perioada copilariei.

La tara, o sursa importanta de infectie sunt fosele septice impropriu construite care permit infiltrarea materiilor fecale in sol. Acestea pot astfel ajunge in sursele de apa din apropiere (fantani). Din pacate, este o situatie foarte des intalnita in tara noastra.

Cum se manifesta parazitozele intestinale?

Simptome ca diareea, scaunele modificate, urat mirositoare, balonarea, crampele abdominale, mancarimile de piele, anus, eliminarea de viermisori in scaun, greata sau chiar voma pot sa sugereze o infectie recenta cu un parazit intestinal si necesita o vizita prompta la pediatru.

Din pacate, in majoritatea cazurilor, simptomele nu sunt atat de evidente. Ele se pot rezuma la o stare generala mai apatica a copilului, lipsa poftei de mancare, dureri ocazionale de burta sau respiratie mai urat mirositoare. Unii copii pot dezvolta eruptii pe piele atunci cand sunt infectati cu un parazit. Este bine ca atunci cand observati oricare dintre aceste simptome, sa mergeti la medic. Examinarea pentru paraziti trebuie facuta in cadrul oricarui set de analize pentru copii, chiar daca copilul nu are nici un simptom.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul se poate pune foarte simplu, in urma efectuarii examenului coproparazitologic (scaun). Daca exista elemente parazitare in scaun, fie ca sunt oua, larve sau paraziti vii, diagnosticul este pozitiv si se va efectua tratamentul anti-parazitar.

Foto: Copyright wavebreakmedia ltd - Shutterstock.com

Din cauza ca parazitul nu se elimina constant in fiecare scaun, exista riscul sa avem scaune sterile chiar daca infectia este prezenta. In acest caz se pot face analize de sange pentru lamurire. Daca si acestea sunt neclare, se va administra, totusi, tratament copiilor care au suspiciune mare de boala, pe baza simptomelor. Asadar este posibil sa tratam copii, chiar daca au scaune negative, atunci cand sunt indicii semnificative ca ar putea fi vorba despre o boala parazitara.

Cum se trateaza bolile parazitare?

Tratamentul parazitilor intestinali este relativ simplu si se face cu medicamente anti-parazitare moderne care sunt foarte eficiente. Ele vor fi prescrise numai de catre pediatrul copilului, in doze adaptate greutatii. Durata depinde de tipul de parazit si variaza de la o zi la 5 zile. In cazul anumitor paraziti este nevoie repetarea schemei dupa un anumit interval.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri