IN ACEST ARTICOL:
Relatiile difera insa de la cuplu la cuplu. In functie de personalitatile implicate, difera si tipul de relatie care se stabilileste intre parteneri. Carmen Lynch, psiholog american specializat in terepia de cuplu, a stabilit o tipologie a relatiilor, avand ca punct de plecare trasaturile de personalitate ale partenerilor implicati.
Nu oricine este pregatit sa-si ia angajamentul fata de el insusi si fata de partenerul de viata. De multe ori, iubirea si atractia sunt insuficiente pentru a tine impreuna, o viata intreaga, doua individualitati puternice. Cand pronumele “eu” este inlocuit insa prin “noi”, ceva se schimba in interiorul acelui cuplu. Traiul in doi nu reprezinta intotdeauna o forma a raiului pe pamant. Nu intotdeauna visurile unuia coincid cu planurile de viitor ale altuia, nu intotdeauna exista o suprapunere perfecta intre dorintele, pasiunile si interesele celor doi. Conteaza insa felul in care oamenii evolueaza in aceste relatii. In cazul in care cei doi parteneri gasesc puterea de a-si trai vietile pastrandu-si propria individualitate, dar imbogatind-o pe a cuplului, putem vorbi despre o relatie in adevaratul sens al cuvantului. Relatiile difera insa de la cuplu la cuplu. In functie de personalitatile implicate, difera si tipul de relatie care se stabilileste intre parteneri. Carmen Lynch, psiholog american specializat in terepia de cuplu, a stabilit o tipologie a relatiilor, avand ca punct de plecare trasaturile de personalitate ale partenerilor implicati. Iata care sunt principalele tipuri de relatie si caracteristicile acestora:

Relatia de supravietuire
- Exista persoane care intra intr-o relatie doar pentru a nu sta fata in fata cu ei insisi. Acest fel de persoane simt in permanenta nevoia de a avea pe cineva langa ele si sunt dependente de prezenta unei a doua persoane. Criteriile de eligibilitate ale partenerului nu sunt deloc discriminatorii. Oricine ar raspunde nevoilor de afectiune si tandrete reprezinta un potential partener pentru o relatie de suflet. Supravietuirea emotionala este cea care primeaza in acest tip de relatie. Daca s-ar putea descrie in cuvinte trairile partenerului, acestea ar capata forma: “Fara tine sunt nimic, cu tine sunt totul”. In acest tip se incadreaza insa si relatiile de supravietuire bazate pe satisfacerea nevoilor primare, precum in cazul persoanelor dependente de droguri.

Ele stabilesc legaturi emotionale puternice cu un partener puternic, capabil sa-l ajute sa-si invinga viciul si sa-si impuna vointa asupra sa. Pentru ca singure nu pot face acest lucru, au nevoie de o persoana care sa le stimuleze. Intr-o astfel de relatie, calitatea relatiei se bazeaza mai mult pe satisfacarea propriilor nevoi decat pe ceea ce partenerul este capabil sa ofere cu adevarat. Fiecare incearca sa obtina de la celalalt ceea ce lui ii lipseste. Pentru ca aceasta relatie nu se bazeaza pe interese comune sau pe calitati complementare, in conditii de presiune este foarte posibil ca relatia sa se destrame, sa devina ostila sau abuziva. De multe ori, partenerii sunt confuzi cu privire la limita spatiului personal, devenind dependenti unul de celalalt. In loc sa-si asigure singuri satisfacerea propriilor nevoi, manifesta resentimente fata de partener atunci cand acesta ii neglijeaza. Orice sclipire ce aduce a independenta este considerata un pericol pentru relatia respectiva.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri