IN ACEST ARTICOL:
Daca vrei ca cel mic sa cunoasca intelesul cuvantului "NU"si vrei ca el sa fie ascultator si sa te inteleaga, trebuie ca de la bun inceput sa ai o atitudine ferma si sa nu te lasi batuta indiferent de cat de adorabil este copilul tau.
Copiii sunt adorabili cand sunt mici si tocmai de aceea nu te lasa inima sa-ti certi copilul sau sa-i impui reguli, ci vrei numai sa-i faci pe plac. Majoritatea timpului liber ti-l petreci jucandu-te cu odorul tau si facandu-i toate poftele, dar cand vine vorba despre disciplina inchizi ochii si lasi de la tine.

Daca vrei ca cel mic sa cunoasca intelesul cuvantului “NU” si vrei ca el sa fie ascultator si sa te inteleaga, trebuie ca de la bun inceput sa ai o atitudine ferma si sa nu te lasi batuta indiferent de cat de adorabil este copilul tau.

Iata cateva sfaturi despre cum poti spune “NU” in mod eficient.

Fii intai tu convinsa de necesitatea unui anumit comportament!

Pentru a-i interzice un lucru copilului tau, trebuie ca in primul rand tu sa fii convinsa ca este nevoie ca el sa aiba un anumit comportament. Inainte de a-i cere ceva micutului trebuie sa stii daca vei reusi sau nu sa-l faci sa respecte ceea ce i-ai cerut.

Daca de la inceput nu esti convinsa ca ceea ce-i impui copilului este absolut necesar si esti dispusa sa te razgandesti si sa lasi de la tine, este mai bine sa nu mai adresezi deloc cererea, deoarece copiii sunt isteti si percep imediat cea mai mica ezitare din vocea ta.

Ai grija cum i te adresezi!

In ceea ce priveste modul in care ii vorbesti copilului atunci cand ii impui ceva, trebuie ca tonul vocii sa fie corect si sa ai grija sa folosesti imperativul cand i te adresezi.

Tonul vocii tale trebuie sa fie ferm si corect, ca si cand ai vorbi cu un adult care iti respecta cerintele, astfel incat odorul sa inteleaga ca nu are drept la replica, el nu poate comenta, nu se poate smiorcai sau riposta in orice fel.

Cand ii interzici celui mic un comportament, foloseste imperativul. Astfel el va face diferenta dintre un ordin si o sugestie si va sti ca nu are alternative si trebuie sa respecte cerintele tale: in loc de “Te rog/ vrei sa iti duci ghiozdanul in camera” foloseste imperativul “Du-ti ghiozdanul in camera”.

Nu ceda in fata lui!

Daca ii spui “NU” copilului si in cele din urma sfarsesti prin a-ti lasa odorul sa faca ceea ce a vrut de la inceput, procedezi total gresit. Chiar daca te-ai razgandit si ai decis ca ceea ce voia copilul nu era asa de rau, trebuie sa-ti mentii parerea pentru a-i arata copilului ca vorbesti serios in ceea ce-i ceri.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri