„Aceasta analiza este indelung asteptata”, a comentat economistul Douglas Almond de la Universitatea Columbia, care nu a luat parte la acest studiu. „Nu este neaparat o dovada 100% concludenta, dar este mult mai puternica decat alte cercetari efectuate pana acum”, a mai spus Almond.
Inca din anii '30, cercetatorii au observat ca bebelusii nascuti iarna sunt mai predispusi la probleme de sanatate ulterior in viata: dezvoltare mai lenta, afectiuni mentale si chiar moarte timpurie. Printre explicatiile propuse se numarau afectiunile, temperaturile scazute si nivelul ridicat de poluare asociat iernii, atunci cand viitoarele mame si fetusii aproape de termen erau in punctul cel mai vulnerabil.
Foto: Depositphoto
De curand, insa, pe masura ce economistii au analizat datele demografice, rezultatele nu au mai fost la fel de clare. Mamele care nu sunt albe, care sunt necasatorite sau care nu au o educatie superioara sunt mai predispuse la a naste copii cu probleme de sanatate si de dezvoltare.
De asemenea, ele sunt totodata mai predispuse sa nasca in prima jumatate a anului. Din acest motiv, cercetatorilor le-a fost greu sa deosebeasca efectele care se datoreaza anotimpului de cele care se datoreaza conditiilor socioeconomice.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice