Multi parinti vad sexualitatea ca pe un subiect tabu, mai ales atunci cand trebuie sa il discute cu propriul copil. Cand sa incep sa-si spun despre sex? Cum sa-i spun? Noi ne-am gandit la aceste lucruri si am considerat ca ar fi util un articol care sa curpinda ce au nevoie copiii sa stie despre sexualitate si cum sa le spui aceste lucruri uneori jenante.
Intre 3 si 6 ani
In aceasta perioada timpurie a copilariei, micutul tau incepe sa observe ca exista diferente fizice intre baieti si fetite, fapt pentru care incepe sa fie curios in legatura cu corpul persoanei de sex opus. Din cauza acestei curiozitati nemarginite, el incepe sa se joace cu organele sale genitale sau poate chiar cu ale celorlalti numai din simplul motiv de a afla cum functioneaza sexul opus. In final, copilul isi accepta sexul si incepe sa se defineasca psihic si social prin intermediul sexului.
La aceasta varsta tu, ca si parinte, ai un rol important in predarea primei lectii de sexualitate puiului tau. Fii sigura ca ii vorbesti natural copilului despre fiecare parte a corpului in, lasa-l sa se acomodeze cu propriul corp. De asemenea, invata-l putina anatomie, denumind fiecare organ cu numele sau corect, nu cu porecle de genul “cuc” sau “pasarica”. Invata-ti copilul ca nu este in regula ca discutiile privind sexualitatea sa se petreaca in public, deoarece acestea sunt intime si ele trebuie purtate doar cu persoanele apropiate. Fa-ti curaj si povestete-i macar intr-o mica masura cum se fac copiii si cum apare un bebelus pe lume.
Este important sa-l inveti pe micut ca are controlul 100% asupra corpului sau, si ca nimeni nu are voie sa-l atinga in zone intime; invata-l ca daca se intampla ca cineva sa o/ il atinga in zona genitala, atnci trebuie sa vina si sa-ti spuna acest lucru negresit.
Intre 7 si 10 ani
Acum ca micutul tau stie “in mare” de unde vin bebelusii, incepe sa fie curios cum functioneaza fiecare organ sexual in parte. Fii rabdatoare si explica-i aceste lucruri, invata-l sa foloseasca termenii medicali ai organelor sexuale pentru ca el sa nu inceapa sa vorbeasca urat. Poveste-i despre bolile cu transmitere sexuala si mai ales despre virusul HIV.
Acum ca este mai maricel, nu se va mai simti atat de confortabil sa discute despre sex, asa ca nu-l stresa si nu-i umple capul cu raspunsuri lungi si complicate. Raspunde-i simplu, pe intelesul lui si la obiect.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri