Tatii care joaca un rol activ in viata copiilor lor lasa acestora o mostenire importanta si mai ales una intelectuala, se arata intr-un studiu ale carui rezultate au aparut in publicatia britanica Daily Mail. Conform studiului, copiii in a caror crestere si educatie se implica si tatii sunt mai inteligenti si avanseaza mai repede pe scara sociala decat cei care sunt crescuti in mod exclusiv de mame.
Un proiect care s-a desfasurat pe durata a 50 de ani, urmarind de-a lungul acestei perioade de timp evolutia a 17000 de copii nascuti in aceeasi saptamana a revelat faptul ca acei copii ai caror tati au avut un rol activ in activitati precum citit sau diverse distractii copilaresti s-au bucurat, mai tarziu, de mai mult succes decat copiii cu tati pasivi.
Studiul s-a continuat cu interviuri care au avut loc mai tarziu, dupa ce participantii au crescut si au avut la randul lor copii, urmarindu-se testarea mobilitatii sociale a acestora. De asemenea, prin aceste interviuri ulterioare, oamenii de stiinta au examinat daca acestia s-au descurcat mai bine in calitate de tati decat au facut-o proprii parinti.
In 2004, din totalul copiilor, au fost interogati 5700, acum in varsta de 46 de ani. Raportul elaborat de Daniel Nettle de la Centrul de Comportament si Evolutie din cadrul Universitatii Newcastle, a demonstrat ca acei copii care s-au bucurat in copilarie de atentia si timpul tatilor au avut un IQ mai ridicat si cu un statut social mai insemnat. Chiar daca a existat o probabilitate mai mare ca tatii sa-si petreaca mai mult timp cu baietii decat cu fetele lor, ambele sexe au profitat in mod egal de pe urma interactiunii cu tatal lor.
Riscul ca acei copii nascuti din tati mai in varsta sa sufere de autism este mai mare, sunt de parere oamenii de stiinta. Constatarea, publicata in urma cu cateva zile in Revista Britanica de Psihiatrie, arata ca riscul de a avea copii suferind de autism creste de aproape trei ori la tatii de 30 de ani in comparatie cu cei de 20. Aproximativ unul din 100 de copii sufera de autism, iar una dintre cauzele acestei tulburari psihice ar putea fi varsta inaintata a parintilor. Odata cu trecerea anilor, sperma imbatraneste, producandu-se anumite modificari genetice in structura ei.
In studiul efecuat in Japonia au fost implicati 84 de copii mai in varsta si adulti ce intampinau probleme comportamentale, de comunicare si de socializare, dar nu si intelectuale. Varsta parintilor acestora a fost comparata cu cea a parintilor a 208 de adulti care nu sufereau de tulburari psihiatrice. Comparatia a luat in calcul mai ales parintii ce aveau sub 29 de ani, intre 29-32 de ani si peste 33 de ani. Cu fiecare categorie de varsta, riscul aparitiei autismului la copii a crescut cu 1,8.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural