21 Ianuarie 2014 publicat în Familie 19 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Toate acestea reprezinta rezolutii sau promisiuni pe care ti le faci ca sa evoluezi in viata ta si care sa-ti dea acel sentiment de bine cu tine insati. Doar ca rezolutiile se refera la rezultate si prea putine iti arata si drumul pentru a le implini.

de Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo

www.oanapopescuargetoia.ro

______

Sarbatorile de iarna sunt un motiv de bucurie si relaxare pentru cei mai multi dintre noi. Adesea, incepem sa ne pregatim psihic pentru acestea inca cu doua luni inainte. Ne cream asteptari si emotii anticipatorii pe marginea acestora din dorinta de a ne apropia mai mult de ceea ce credem ca nu avem destul, sau ne lipseste.

Odata cu venirea zilelor de sarbatoare iti spui in minte si poate impartasesti si cu ceilalti, ca de la anul: „ o sa fiu o mama mai buna”; „ o sotie mai fericita”, „ o sa castig mai multi bani” etc.

Toate acestea reprezinta rezolutii sau promisiuni pe care ti le faci ca sa evoluezi in viata ta si care sa-ti dea acel sentiment de bine cu tine insati. Doar ca rezolutiile se refera la rezultate si prea putine iti arata si drumul pentru a le implini.

In acest articol vreau sa ma opresc totusi la cupluri.

De obicei, in lunile ianuarie si februarie ale fiecarui an, majoritatea solicitarilor in cabinetul de psihologie au la baza probleme in relatia de cuplu. De ce se intampla acest lucru?

Motive pentru care problemele de cuplu se adancesc in timpul sarbatorilor de iarna:

  • Prioritizarea in ierarhia valorilor: ce este mai important – „sa mentinem obiceiul familiei de Craciun sau sa ne rezolvam problema de comunicare?”; „ sa mergem in concediu impreuna pentru ca am cheltuit banii deja sau sa ne despartim inainte pentru ca nu ne mai este bine impreuna?” etc.
  • Consecintele unui an/i intreg/i de relationare cu probleme (nerezolvate) devin evidente de cele mai multe ori in preajma sarbatorilor de iarna (lipsa atentiei, a comunicarii, a iubirii, a respectului, a afectiunii, a implicarii etc.)
  • Absenta coeziunii intre parteneri in abordarea problemelor si diferente in strategiile de rezolvare a acestora : unul se inchide in sine si tace, celalalt se agita, reproseaza si vorbeste tot timpul. In felul acesta nu mai este nimeni ramas sa rezolve problema.
  • Absenta unor rezolutii de cuplu: fiecare are asteptari personale de la relatia in care este implicat, insa nu se discuta la nivel de „echipa” care sunt si rezolutiile cuplului.

Sfarsitul de an este un motiv foarte bun sa-ti reevaluezi optiunea de a fi in cuplul din care faci parte, dar si oportunitatile pe care le ai pentru a crea o relatie mai buna. Majoritatea uita dupa cativa ani de casnicie ca au ales singuri (si nesiliti de nimeni) sa isi asume acest rol in viata si toate asteptarile lor sunt proiectate asupra celuilalt. Casnicia (sau relatia) din viata ta este un segment la fel de important ca si job-ul la care mergi sau meseria pe care o practici si din care culegi beneficii. De ce i-ai acorda mai putina atentie?

Foto articol: sarbatorile in cuplu via Shutterstock.com
Foto:
timpul si dragostea via Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri