IN ACEST ARTICOL:
Tetra Pak, lider in industria procesarii si ambalarii alimentelor, continua eforturile de promovare a alimentatiei echilibrate si a beneficiilor consumului de lapte la copiii prescolari si scolari.

Comunicat de presa

Campania isi propune sa contribuie la cresterea nivelului de informare a parintilor si cadrelor didactice despre necesarul nutritional al copiilor scolari si prescolari si despre felul in care bunele obiceiuri alimentare sunt formate si incurajate in familie, in gradinite si scoli.

"Prin campania Tetra Pak ne dorim sa reamintim care sunt principalele beneficii ale unei alimentatii sanatoase si de ce la nivel international si european se depun eforturi pentru promovarea acestor principii prin programe destinate copiilor de varsta prescolara si scolara.

Exista studii care ne arata ca, in Romania, nu acordam suficienta importanta alimentatiei echilibrate si consumam una dintre cele mai reduse cantitati de lapte ambalat din UE - doar 32 de ml de lapte ambalat pe zi, de persoana1, in conditiile in care Societatea de Nutritie din Romania recomanda doua-trei portii de lapte si derivate pe zi, o portie de lapte insemnand o cana de lapte.

Cercetarile noastre ne arata ca numai 43% dintre consumatorii din mediul urban iau micul dejun zilnic sau aproape zilnic acasa, jumatate dintre acestia avand copii. Asadar, obiceiul de a “sari” peste micul dejun se transmite practic din familie. In plus, in urma cu cativa ani, a fost realizat studiul MAMM in colaborare cu UMF Cluj si cu sprijinul Danone, conform caruia s-a constatat ca 93% dintre copiii prescolari aveau un aport zilnic de calciu din alimentatie sub nivelul recomandat. Prin campania aceasta ne propunem sa completam eforturile parintilor, cadrelor didactice, ale specialistilor si formatorilor de opinie pentru a creste numarul copiilor cu o alimentatie echilibrata si care fac miscare in fiecare zi”, declara Cristina Dumitru, Communications Manager SEE, Tetra Pak South Eastern Europe.

Ce spun specialistii

Alaturi de o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume, lapte si produse lactate, copilul trebuie incurajat sa faca miscare, sa se joace, in functie de varsta sa participe la activitati care sa il stimuleze fizic si intelectual pentru a se dezvolta armonios si echilibrat. Laptele este un aliment esential pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului prescolar si scolar datorita continutului de micro si macronutrienti precum proteinele, calciul, fosforul. Laptele trebuie sa fie ambalat deoarece acesta este steril, adica a fost controlat sanitar-veterinar si, prin procesul de ambalare la temperatura inalta, toti potentialii germeni au fost distrusi fara afectarea compozitiei laptelui.

“Copiilor prescolari si scolari li se recomanda sa consume doua-trei portii de lapte si produse lactate pe zi (o portie de lapte insemnand o cana de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor si proteine. Organismul copilului necesita nutrienti de calitate pentru o crestere si dezvoltare armonioasa, dar exista studii in care s-a constatat ca alimentatia copiilor intre 3 si 6 ani este deficitara in principal in calciu si fier. Fara a asigura necesarul zilnic de calciu, de 800 mg, exista riscul de aparitie a rahitismului si respectiv a hipocalcemiilor. De aceea, la nivel european se recomanda informarea parintilor, a cadrelor didactice si a copiilor privind alimentatia echilibrata optima din punct de vedere nutritional, pentru mentinerea starii de sanatate. Deoarece laptele este o sursa importanta de nutrienti esentiali, a fost prima propunere a Uniunii Europeane, de aliment subventionat, pentru a se oferi copiilor din gradinite si scoli ca gustare, in vederea prevenirii afectiunilor determinate de carenta de calciu”, ne recomanda Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri