Oricine isi doreste o situatie financiara stabila, mai ales daca de persoana sa depinde o familie. Dupa ani de zile in care ai invatat si ai pornit de jos in domeniul pe care l-ai ales, intr-un final ai o slujba sigura si un salariu bun, dar oricat te-ai stradui nu reusesti sa pui bani deoparte. Problema este faptul ca ai multe datorii, iar toti banii pe care ii castigi sunt directionati spre a le plati.
Totodata, observi ca nivelul datoriilor nu scade, ba chiar creste. Tocmai din aceasta cauza expertii financiari KRUK Romania vin cu 5 sfaturi care nu doar iti vor reduce datoriile, ci te-ar putea ajuta sa scapi de ele.
1. Controleaza-ti cheltuielile
Oamenii nu reusesc sa realizeze pe moment cat de mult au cheltuit si pana sa-si dea seama au golit cateva carduri de credit sau rata imprumutului se ridica aproape la nivelul veniturilor lunare. Cel mai bine ar fi sa trasezi un plan al bugetului, de care sa te folosesti pentru a elimina cheltuielile care nu sunt necesare.
Principalul motiv pentru care persoanele acumuleaza datorii se datoreaza faptului ca pot obtine cu usurinta imprumuturi si nu isi planifica cheltuielile in mod adecvat.
2. Fara cumparaturi din impuls
Daca vrei sa nu mai acumulezi datorii trebuie sa-ti ingheti cheltuielile, mai ales daca nu ai venitul necesar pentru a suporta un nivel ridicat al datoriilor.
Iar de aici mai este un singur pas in a acumula restante si de a fi trimis la Biroul de Credit. Astfel, daca nu este o cheltuiala care nu poate fi amanata, precum urgentele medicale sau o reparatie neasteptata la masina, nu efectua cumparaturi din impuls.
3. Traseaza un plan
Nu e greu de intuit ca, pentru a scapa de datorii, trebuie sa ai un plan. Trebuie sa stii exact la cat se ridica datoriile tale si care este scadenta lor. Dupa care trebuie sa-ti stabilesti un buget, unde sa treci veniturile si toate cheltuielile tale. In felul acesta vei vedea cat cheltuiesti exact pe diferite activitati si de unde poti reduce si economisi.
4. Actioneaza
Stabileste bugetul astazi si tine-te de el. Majoritatea oamenilor isi stabilesc un astfel de plan, dar putini au vointa de a-l respecta. Disciplina este cheia, asa ca pregateste-te sa iesi din datorii.
5. Plateste-ti la timp datoriile
Cel mai important lucru este sa-ti platesti la timp facturile, ratele si datoriile. In caz contrar poti ajunge sa platesti penalizari usturatoare, iar pe viitor nu mai poti accesa alte credite. In plus, neplata datoriilor la scadenta pune presiune si pe linistea ta interioara.
„Managementul datoriilor este o activitate importanta, unde trebuie sa te folosesti de vointa si intuitie pentru a-ti controla obiceiurile de a cheltui. Intotdeauna cauta cele mai bune oferte si nu uita sa-ti platesti datoriile la timp. KRUK Romania incurajeaza comportamentul financiar cumpatat, menit sa ne tina departe de datorii”, a declarat Claudiu Bud, Directorul de Vanzari si Servicing al KRUK Romania.
Foto: Bani, Datorii via Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară