4 Iulie 2014 publicat în Familie 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Fiecare mama este preocupata de binele copilului ei, iar grija pentru micut incepe de cele mai multe ori dinainte de conceperea si nasterea acestuia.

Deciziile cele mai importante pe care trebuie sa le ia apar insa imediat dupa nasterea celui mic, odata cu intrebarea: Ce trebuie sa fac pentru ca puiul meu sa fie sanatos? Unul ditre raspunsurile la aceasta intrebare este respectarea calendarului de vaccinare a celui mic, pentru a-l proteja de o serie de boli grave.

Bolile pneumococice la copiii cu varste mai mici de 2 ani ii ingrijoreaza pe pediatri si pe medicii de familie, iar imunizarea impotriva acestor afectiuni este cu atat mai importanta, cu cat rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere. Vaccinarea copiilor impotriva pneumococului, o bacterie care provoaca de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, pana la bacteriemii, sepsis sau meningite, le ofera acestora protectia de care au nevoie. Datele privind incidenta acestor boli sunt ingrijoratoare: 1 din 4 copii care isi pierd viata in primul an de la nastere, in Romania, este victima bolilor respiratorii, care sunt provocate intr-o mare masura de pneumococ1. In cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate in Europa este estimata la 38%2, iar consecintele pe termen lung pot fi intalnite in cazul a aproximativ 60% dintre copiii care supravietuiesc bolii3,4,5: retard mental, convulsii, tulburari motorii, tulburari de vorbire, surditate. In plus rezistenta bacteriei la antibiotice este foarte mare, de aceea cea mai sigura metoda eficienta de protectie este vaccinarea pneumococica.

Vaccinul pneumococic, introdus deja de mai bine de 10 ani in calendarele de vaccinare din alte state, testat pe mii de persoane si administrat deja la milioane de copii din intreaga lume, respecta normele de siguranta. Nu are in continut bacterie vie sau substante precum mercur si il protejeaza pe cel mic de cele mai importante tulpini ale bacteriei, responsabile de peste 90% din cazurile de boala.

Iata cateva mituri despre vaccinarea copiilor si raspunsul real, demonstrat prin cercetari si studii oficiale, la acestea:

1. Copiii alaptati nu au nevoie de vaccinare pentru ca isi iau anticorpii din laptele mamei.
Intr-adevar, alaptarea este foarte importanta pentru dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului, dar laptele mamei nu poate oferi protectie impotriva tuturor bolilor. Este foarte posibil ca mama sa nu fie imuna la anumiti germeni sau sa fie, dar, din anumite motive, anticorpii sa nu ajunga in lapte. Nu in ultimul rand, laptele protejeaza doar atata timp cat copilul este alaptat, in timp ce vaccinurile ofera protectie pentru multi ani sau chiar pe viata.

2. Este de preferat boala in locul vaccinului, ea fiind cel mai bun factor de imunizare si mult mai putin periculoasa.
Exista parinti care, in virtutea acestei filozofii, organizeaza chiar “petreceri de imbolnavire”, expunand copiii la interactiunea cu alti copii, deja infectati. Din nefericire, forme de varicela, pojar sau oreion contactate in absenta vaccinarii pot duce la complicatii grave (paralizie, retard, surditate) sau chiar la pierderea vietii. Hepatita B poate provoca afectarea permanenta a ficatului, poliomielita poate provoca paralizie, iar infectiile pneumococice pot duce la surzire, leziuni ale creierului sau deces. Prin comparatie, riscurile vaccinurilor sunt febra trecatoare, o mica diaree sau inflamarea locului unde a fost facuta injectia.

3. Vaccinurile slabesc sistemul imunitar al copilului.
Organismul unui bebelus poate suporta fara probleme mai multe vaccinuri simultan, iar acestea nu-i slabesc sistemul imunitar, ci, dimpotriva, i-l intaresc. Omul e construit in asa fel incat, atunci cand e sanatos, poate face fata intalnirii cu sute de mii, poate milioane de germeni. Infectiile sunt cele care slabesc sistemul imunitar.

4. Vaccinurile provoaca autism.
Este una dintre cele mai vehiculate legende si se refera la vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR). “Bomba” a fost aruncata acum 15 ani de medicul englez Andrew Wakefield, iar panica pe care a generat-o nu a incetat nici astazi, in ciuda faptului ca cercetatori din intreaga lume au demontat, prin zeci de studii, teoria lui. Mai mult decat atat, in februarie 2009, ziarul Times a publicat o ampla ancheta prin care a demonstrat ca rezultatele cercetarii lui Wakefield fusesera masluite. Medicul a fost exclus din lumea academica si i-a fost retras dreptul de a mai profesa. In acest moment nu exista niciun studiu oficial care sa probeze o posibila legatura intre vaccinuri si autism.

5. Vaccinurile contin mercur, care este foarte toxic, sau alte substante periculoase, cu care copiii sunt otraviti.
Toate substantele care alcatuiesc vaccinurile sunt in cantitati conforme cu standardele impuse de lege, care nu sunt periculoase pentru bebelusi. Aceste substante sunt folosite, de exemplu, pentru a inactiva microbii (formaldehida), pentru cresterea raspunsului imun (hidroxid de aluminiu) sau pentru conservare (fenolul). Multe dintre ele au fost reduse sau chiar eliminate din vaccinurile moderne.
Afla totul despre vaccinul pneumococic, despre sanatatea copiilor in primii ani de viata, despre cum il poti proteja de anumite boli si care sunt sursele de incredere pe care le poti accesa pe tema vaccinarii, de pe site-ul www.vaccinpneumococic.ro.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1Institutul National de Sanatate Publica/Centrul National de Statistica si Informatica in sanatate Publica , raport 2011 , utimul raport efectuat de catre CNSISP care face referire la anul 2010
2O’Brien KL et al. Burden of disease caused by Streptococcus pneumoniae in children younger than 5 years: global estimates. Lancet 2009; 374: 893-902
3. Disease risk-Pneumococcal disease https://www.smartvax.com/index.php?option=com_content&view=article&id=83.
4Meenakshi Ramakrishnan, Aaron J Ulland, Laura C Steinhardt, Jennifer C Moïsi, Fred Were and Orin S Levine, Sequelae due to bacterial meningitis among African children: a systematic literature review, BMC Medicine 2009, 7:47.
5Goetghebuer, T, West, TE, Wermenbol, V, Cadbury, AL, Milligan, P, Lloyd-Evans, N, Adegbola, RA, Mulholland, EK, Greenwood, BM, Weber, MW. Outcome of meningitis caused by Streptococcus pneumoniae and Haemophilus influenzae type b in children in The Gambia. Trop Med Int Health 2000; 5: 207-213.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri