IN ACEST ARTICOL:
Educatia pozitiva este modalitatea prin care parintii isi muta atentia de pe obiectivele pe termen scurt - vreau sa ma asculte acum, catre obiectivele pe termen lung – vreau ca, copilul meu sa devina un adult autonom, responsabil si echilibrat, cu care eu sa am o relatie calda si apropiata si peste 20 de ani.

- Educatia pozitiva inseamna comunicarea clara a limitelor si regulilor fata de copil, astfel incat acesta sa inteleaga care sunt asteptarile celor din jur fata de comportamentul sau in diferite contexte de viata.

- Educatia pozitiva inseamna a modela si a sprijini invatarea acelor abilitati care il vor ajuta pe copil sa faca fata in situatii dificile: cum sa isi gestioneze emotiile de frica, furie sau tristete, cum sa reactioneze cand este agresat sau respins de alti copii, cum sa accepte un refuz sau o invitatie, cum sa aplaneze un conflict, cum sa negocieze, cum sa-si construiasca si sa mentina o relatie de prietenie, cum sa faca fata efortului si oboselii etc. Niciun copil nu va reusi sa satisfaca asteptarile parintilor fara credinta ca este suficient de valoros, special si daruit pentru a face ceea ce si-a propus. Un copil certat, criticat, etichetat negativ isi va identifica limitele si greselile, fara a-si identifica si resursele, atuurile. Pentru a invata despre sine ca poate sa reuseasca, copilul are nevoie de atentia si mesajele pozitive ale parintilor. Printr-o asemenea atitudine, copilul va avea incredere ca va gestiona orice situatie provocatoare, iar parintii, odata iesiti pe usa casei, vor avea credinta ca acesta va folosi intelept darurile pe care le-au sadit ani de zile in mintea si in sufletul sau.

- Educatia pozitiva inseamna cunoasterea copiilor si a ritmului lor de dezvoltare, pentru a avea asteptari realiste de la ei. Mai inseamna si raportarea la ei ca la o alta fiinta umana, cu drepturi si nevoi, nu ca la o proprietate de care noi, oamenii mari, dispunem dupa bunul plac.

A educa pozitiv copilul inseamna a aduce in relatia parinte-copil caldura, dar si structura si limite, obiective pe termen lung, care sa ne ghideze pasii zi de zi, intelepciunea de a transforma orice situatie cotidiana, cat ar fi de negativa, de provocatoare, intr-o lectie de empatie, respect, intelegere a nevoii care a creat acea situatie. Orice parinte, trebuie sa isi puna permanent intrebarea: in ce masura, ceea ce voi face sau voi spune acum, ne ajuta, pe mine si pe copilul meu, sa nu ne mai gasim intr-o astfel de situatie?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să depășești o despărțire și să mergi mai departe. Sfaturi pentru vindecare inimilor frânte 50 de modalități simple pentru a-ți crește nivelul de fericire începând chiar de astăzi. Tips & Tricks pentru o viață mai fericită Secretele oamenilor de succes: 5 obiceiuri zilnice care te pot ajuta să-ți atingi obiectivele

Diana Stanculeanu, Psihoterapeut Salvati Copiii

Articol elaborat in cadrul campanie „Zambetul care ascunde frica”, derulata de Salvati Copiii pentru eliminarea violentei impotriva copiilor.

Foto homepage: Educatie copil, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri