Un articol de Diana Gamulescu - Experta Garbo.ro
_____
A fi parinte de prematur nu este un handicap ci o experienta care te invata ca viata este masurata in secunde, minute, ore, saptamani iar lunile devin ani. Un parinte de prematur reuseste sa castige, pe langa eroul care s-a grabit sa vina pe lume si o inteligenta emotionala extraordinara, isi dezvolta aptitudini medicale, este un manager al timpului de calitate si se bucura de fiecare realizare impreuna cu micutul.
Prematuritatea naste super eroi care la randul lor formeaza alti super eroi - parintii.
Odata intrat in acest „joc” al prematuritatii, sfasietor pentru cei mai multi parinti, in comportamentul si in caracterul acestor familii se impregneaza niste aspecte care ii pot diferentia usor de ceilalti parinti, ai caror copii se bucura de o dezvoltare normala, fara monitoare, cabluri si incubatoare.
Te poti numi parinte de prematur daca:
1. Te speli pe maini de 100 de ori pe zi asemenea unui chirurg inainte sa mergi la bebelus.
2. Masurati frecvent greutatea micutului in grame in loc de kilograme si va bucurati enorm la fiecare gram castigat cat timp sunteti in spital.
3. Te bucuri la primul scutec, primele hainute, primul strigat si gasesti momentele potrivite pentru a sarbatori aceste progrese.
4. Auzi 5 tipuri de bipuri din neonatologie si le poti distinge semnificatia lor chiar si in somn.
5. Cunosti importanta frazei suge-inghite-respira care face parte din vocabularul tau.
6. Iti masori laptele in mililitri si te bucuri cand cel mic a mai inghiti 2 ml in plus la o masa.
7. Termenul de „alaptare naturala” te face sa fii vesela, sa plangi sau sa fii ingrozita..in functie evolutia micutului din acea zi.
8. Tu masori varsta nu in ani ci in saptamani si saptamani ajustate.
9. Cunosti semnificatia cuvantului „episod” care nu se refera la editiile unui serial tv.
10. Cand copilul este in sfarsit externat fericirea se confunda cu panica de a-l ingriji si de a descifra corect mesajele trimise de acesta.
11. Raspunsul la intrebarea cati ani are copilul tau se dezvolta la vreo 30 de minute de conversatie.
12. Iti trece prin minte sa creezi un chestionar de sanatate pe care sa il aplici tuturor musafirilor, din teama de a nu lua vreun virus cat de mic bebelusul.
13. Ai cate un gel dezinfectant in fiecare colt al casei pe care il inmanezi fiecarui musafir ca pe un premiu.
14. Perceptia ta vis-a-vis de bebelusii nascuti prematur este de super-eroi care sunt atat de diferiti fata de cei nascuti la termen.
Sursa: https://preemies.about.com
Incepand din octombrie 2013 Diana Gamulescu se implica si in proiecte sociale, ca memebru in Asociatiei Unu si Unu (www.unusiunu.com), organizatie neguvernamentala care deruleaza programe dedicate prematuritatii si multipletilor.
In ultimii ani Diana Gamulescu a coordonat comunicarea pentru organizatii precum Fundatia Dinu Patriciu, Nissan Romania, Goodyear Dunlop Tires Romania, Indesit Company, Piraeus Bank, Amadeau Romania etc si a gestionat cu succes proiecte care au presupus lansari de produse locale si internationale, targuri si expozitii, campanii ample de comunicare, proiecte in sectorul neguvernamental etc .
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural